Savjeti i zabava

Kokteli

Umjetnost "miješanja"

Premda je zlatno doba koktela razdoblje 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća, pića su se miješala puno, puno prije. Još su u 14. stoljeću bila popularna miješana alkoholna pića pripremljena od svijetlog piva i medovine, no tek se 1806. u jednim njujorškim novinama piće napravljeno od više sastojaka naziva koktelom.

 

Danas postoji na tisuće recepata za koktele, s tek nekoliko sastojaka ili pak toliko da je pravo čudo kako stanu u čašu! A da biste „smiksali“ koktel, morate znati neke stvari…

Naprave i pomagala

  • Shaker se koristi za sve napitke koje treba dobro promiješati.
  • Čaša za miješanje koristi se za miješanje bistrih pića koji ne sadrže voćne sokove. Kapacitet ove čaše trebao bi biti oko 460 g.
  • Jigger je metalna posuda s označenom ljestvicom za mjerenje alkoholnih pića. Dobro će doći i dvije žličice, jedna za suhe tvari i jedna za tekućinu, te dugačka barska žlica za miješanje pića u čaši za miješanje.
  • Koktel-čačkalice, slamke i papirnati suncobrančići rezervirani su za dekoraciju.
  • Cjedilo za voće, nož za guljenje, po mogućnosti što oštriji, te dasku za rezanje.

 

Čaše

  • elegantna koktel čaša, zapremnine oko 120-150 ml, s dugačkom nožicom, i otvorom dovoljno širokim za ukras; koristi se za razne koktele
  • old fashioned ili rocks glass, zapremnine 170-230 ml, koristi se za koktele poslužene s kockama leda
  • highball je prilično visoka čaša, zapremnine 230-280 ml, a može poslužiti u mnoge svrhe
  • collins čaša je namijenjena „dugim“ pićima, stoga mora biti jako visoka i zapremnine oko 280-308 ml
  • sour je čaša s nožicom te služi za posluživanje pića koja ne moraju biti kokteli, ali nisu ni "duga"
  • balon je zapravo čaša za crno vino, zapremnine 240-300 ml, koja se rado koristi za koktele živih boja
  • uska flute i kupasta čaša najčešće se upotrebljavaju za koktele koji sadržavaju šampanjac.

 

Osnovni sastojci

  • Led
  • Žestoka alkoholna pića
  • Aromatizirana desertna vina
  • Gazirana pića i sokovi
  • Piva, biteri, grenadine
  • Slatki likeri
  • Ukrasi
  • Začini

Izvor: "Kokteli" Maria Costantino, Veble Commerce

Abeceda kuhanja

Održavanje zaliha

Leksikon prehrane

Čari kuhanja

Što je blanširanje, a što gratiniranje: pojmovi iz "jezika kuhinje" objašnjeni na lako razumljiv način.

 

Pametna kupovina

Kupujte pametno, planirajte svoju kupovinu unaprijed i uživajte u višku slobodnog vremena!

 

Živjeti uravnoteženo

Ovdje možete naći odgovore na pitanja vezana uz zdravlje, prehranu i živežne namirnice.

 

Kaufland jamstva

Newsletter

Facebook

Na našim web stranicama primjenjujemo tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurali funkcionalnost i jednostavnost korištenja. Nastavkom pregleda Kauflandovih web stranica, dajete svoju privolu za korištenje kolačića. Više o primijenjenim kolačićima i njihovom deaktiviranju možete saznati u našim Pravnim napomenama i zaštiti osobnih podataka.