Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Nauči sve o šumi i stablima!

Zašto su stabla važna?

Više od polovice kopnenih životinjskih vrsta svoje domove zasniva u šumama. Osim toga, gotovo sav život na Zemlji ovisi o kisiku, plinu bez boje, okusa i mirisa koji nam je potreban za disanje, a proizvode ga drveće i ostale biljke.

Drveće i ostale biljke također nam pomažu apsorbirajući ugljikov dioksid iz zraka. Za planet nikako nije dobro kad ugljikova dioksida ima previše jer on zadržava toplinu blizu Zemlje, uslijed čega nastaju klimatske promjene. Bez drveća i ostalih biljaka koje prerađuju ugljikov dioksid, Zemlja će se previše zagrijati i mnoge se životinje možda neće uspijeti prilagoditi tim promjenama.


Tajni svijet lišća

Postoje različite vrste listova. Neki su veliki, a neki mali; neki su ravni, a neki šiljasti; neki listovi rastu na jednoj peteljci, a neki u skupinama. Lišće pomaže stablu u proizvodnji hrane koja mu je potrebna kako bi opstalo.

Vjerojatno primjećuješ da je većina lišća zelena. Ono sadržava zeleni pigment koji se naziva klorofil. Klorofil apsorbira sunčevu svjetlost i pretvara je u prirodni šećer koji biljkama daje energiju potrebnu za rast.

Fun fact: Listovi stabla koje rastu u amazonskoj prašumi, Coccoloba Gigantifolia, mogu doseći duljinu do 2.5 metra, što je više od čovjeka.


Otiđi u šumu i istraži ljepote prirode

Što sve čini šumu? Uputiš li se u šumu ili park prirode u svojoj blizini, otkrit ćeš razne biljne i životnjske vrste u svim slojevima...

U sloju koji se nalazi neposredno iznad tla pronaći ćeš šumsko cvijeće i paprat koja raste u rano proljeće (prije no što krošnje postanu guste i spriječe prodiranje sunčeve svjetlosti). Obrati pozornost na leptire u proljeće i ljeto!

Šumsko tlo je sjenovito mjesto gdje ćeš pronaći mladice, otpalo lišće i gljive. Stara debla dom su raznih oblika života, od mahovine do sićušnih kukaca.

Krošnje predstavljaju ''krov'' šume. Čine ih grane i lišće najviših stabala kao što su hrast i bukva te one primaju najviše svjetla. Potraži ptice i njihova gnijezda.

Sloj vegetacije ispod krošanja je ''donji kat''. Tu raste grmlje i ostalo bilje koje treba manje svjetlosti. Kad nema nikoga, dolaze srne i jeleni i brste lišće.


Zato čuvaj i njeguj drveće!

Svake godine svijet ostane bez 10 milijardi stabala. Većinu posijeku ljudi - bilo za sirovinu ili da bi se oslobodio prostor za obrađivanje zemlje, izgradnju zgrada ili cesta.

Zadaća je Šumastih spasiti drveće u cijelom svijestu. Hoćeš li nam pomoći?

Evo kako to učiniti:

  1. Zasadi stablo u svom dvorištu ili kroz suradnju s udrugama
  2. Potiči suživot divljih vrsta izradom kućica ili komada drveta
  3. Pridruži se lokalnim inicijativama recikliranja
  4. Potraži oznaku FSC jer je to znak da proizvodi potječu iz šuma kojima se dobro upravlja
  5. Poštuj šume ako ideš na kampiranje i izlet
  6. Kreativno koristi papir radi veće uštede
  7. Upoznaj lokalne vrste drveća kroz razne udruge
  8. Razgovaraj s drugima i širi svijest o brizi za okoliš

Provjeri svoje znanje

Koliko znaš o stablima?

Stablo je biljka, ali puno veća od prosječne sobne biljke. Stabla su najveći živi organizmi na planetu, puno veći od plavetnog kita ili najvećih dinosaura!

Dolaze u puno različitih oblika i veličina, ali većina ih ima neke zajedničke osnovne značajke.


Naše aktivnosti za zaštitu klime i okoliša

Zajedno protiv klimatskih promjena