Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Budi prvi u selu i prvi u gradu!

Već drugu godinu za redom u partnerskoj suradnji s 24sata, organiziramo nagradni natječaj Zelena medalja, izbor najboljeg svježeg ili prerađenog ekoproizvoda. Do 27. travnja 2023. godine domaći eko proizvođači mogli su prijaviti svoje proizvode i osvojiti Zelenu medalju, ujedno i mjesto na našim policama.

Za početak upoznaj naše finaliste, jer jedan od njih će 30.6. postati pobjednik čiji će proizvod osvanuti na našim policama!


OPG Golubić

Lavanda u središnjoj Hrvatskoj?

OPG iz Svete Nedelje dokazalo je da je to itekako moguće

Mirjana je u svoj poljoprivredni pothvat krenula 2011. godine, kad je odlučila zbog brige o svojoj djeci privremeno napustiti dotadašnji posao. U želji da njezina obitelj ima pristup domaćim namirnicama, Mirjana je počela uzgajati povrće, a kako ju je oduvijek zanimalo ljekovito bilje, zasadila je usput, iz čiste znatiželje, 50 sadnica lavande. 

Uvidjevši da lavanda nije zahtjevna za uzgoj i da poprilično dobro napreduje, Mirjana je nastavila ulagati u ljekovito bilje. Čak je i proširila taj asortiman smiljem - trajnicom koja prirodno raste u kamenu i kršu sredozemnih zemalja.  A ljubav prema ovom bilju motivirala ju je i da završi osposobljavanje za uzgajivača i prerađivača ljekovitog bilja.

Uz Mirjanu u poljoprivrednom poslu nerijetko sudjeluje i njezina obitelj, koja ju je do sada unatoč svim preprekama mnogo puta ohrabrila da nastavi pratiti svoj san. Ali zato joj je svaka od tih prepreka poslužila kao svojevrsna lekcija. I tako lekcija po lekcija, sve dok ljubav prema prirodi nije pobijedila.

Njezinom poslovanju je, dakako, mnogo pomoglo i to što se sve više ljudi danas nastoji hraniti domaćim i prirodnim proizvodima.

OPG Matijašić

Loza malo traži, a puno daje

Generacijama obitelj Matijašić uzgaja vinovu lozu i proizvodi vino, ali posljednje 24 godine spojili su ljubav prema lozi i prirodi s turizmom na selu. Vlastitim znanjem i predanošću u poslu postižu vrhunske rezultate, a njihovo vino putuje i u svijet.

Osim što ljeti postaje središte filmskog svijeta, najpoznatiji istarski srednjovjekovni gradić Motovun poznat je po svojoj prekrasnoj prirodi, znamenitostima, ali i autohtonim delicijama i dobroj kapljici. A upravo je istarska obitelj Matijašić posvetila cijeli život proizvodnji vina. Otkad zna za sebe, Darko Matijašić živi u okruženju vinograda, a tradicija bavljenja vinogradarstvom u ovoj obitelji traje više od 100 godina. Posljednjih dvadesetak godina okrenuli su se ekološkoj proizvodnji te su sva njihova vina dobivena ekološkim uzgojem grožđa. 

Osim vina, obitelj Matijašić proizvodi domaći pršut od vlastitih svinja, koje borave u šumi a ne u zatvorenom prostoru, što smatraju vrlo važnim za vrhunsku kvalitetu mesa. Također imaju domaće maslinovo ulje vlastite proizvodnje, a ljubav prema prirodi i vinogradarstvu Darko je preslikao i na papir - prvi je vinar u Istri koji je napisao knjigu o tome kako se najbolje razvija vinarstvo i vinogradarstvo u budućnosti. 

No od svih sorti vina Darko, kao i cijela njegova obitelj, najponosniji je ipak na svoju Kraljicu Malvaziju. Upravo je ovo vino 2012. godine, posluženo na ručku u Vatikanu na kojem je bio i papa Franjo. Isto vino nominirano je ove godine za Zelenu medalju!

OPG Tomas Jukić

103. godine obiteljske tradicije

Tanja Tomas Jukić četvrta je generacija svoje obitelji koja je nastavila s tradicijom obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Sve je započelo davne 1920. godine, kada je Tanjin pradjed, major kraljevsko ugarskog domobranstva, Stjepan Leskovar kupio veliko imanje u Natkrižovljanu blizu Varaždina od jedne grofice iz Beča, koji se bavio vinogradarstvom. Obiteljsku tradiciju nastavile su Tanjina baka i mama, a onda je došao red da posao preuzme i sama Tanja. 

2011. preuredili su obiteljski grunt i pretvorili vinograd u eko voćnjak. U razgovorima i konzultacijama s vrhunskim agronomima, odlučili su se za krušku viljamovku te su za tu kraljicu među kruškama željeli napraviti nešto posebno - sok od kruške koji obiluje vitaminom C, kalijem, elektrolitima, magnezijem, bakrom, vlaknima, uklanja toksine i loš kolesterol, ima nizak glikemijski indeks te je odlično gorivo za prije ili poslije vježbanja. 

Sloganom soka „Šuška se šuška, da je stigla Eko kruška“ žele i dalje promovirati ekologiju, zdravlje, dobru volju i obiteljske vrijednosti.


Eko borovnice Lisjak

Slučajna ljubav prema borovnicama

U Šenkovcu, nedaleko od Čakovca, prostire se imanje obitelji Lisjak. Na malo više od hektar površine imaju posađeno 3500 biljaka, a zbog specifičnog načina uzgoja svakoj biljci posvećuju puno vremena i truda.

Cijela ideja o uzgoju borovnica je došla slučajno 2011. godine gdje su posadili 1000 sadnica za probu.

2014. godine posadili su još 2500 sadnica i ušli u certificiranu ekološku proizvodnju.

Od samih početaka uzgajaju borovnice prema ekološkim načelima, a takav je uzgoj mnogo zahtjevniji od konvencionalnog načina uzgoja. No Leo je sretan što je njihov trud prepoznalo i tržište, a nit vodilja kroz cijelo poslovanje im je uzrečica "Za prirodu, a ne protiv nje!".

S obzirom na to da su proširili svoje nasade, obitelj Lisjak, osim svježih borovnica, proizvodi ekološke pekmeze od borovnica, ekološki sirup od lavande i borovnica, ljuti umak, razne preljeve i likere, a prvi su u Hrvatskoj odlučili okušati se u proizvodnji džina od borovnica.

Misija obitelji Lisjak je približiti moć ljubičastih bobica svima onima koji cijene rad, trud i požrtvovnost uzgoja, posebno onoga koji ne šteti našem planetu. Naime, borovnice, osim specifičnog okusa i primjene u različitim delicijama, pružaju mnoge zdravstvene dobrobiti.