Crvena baršunasta torta: kako pripremiti ovaj popularni kolač
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Crvena baršunasta torta biskvitni je kolač koji potječe iz SAD-a.
- Svoje ime duguje crvenoj boji i baršunastoj konzistenciji.
- Ovdje možeš pronaći recept za popularnu crvenu baršunastu tortu i saznati otkuda potječe njena crvena boja!
- Kako napraviti tortu? Recepti za ovu crvenu tortu zaista su raznovrsni, kao i njihove varijacije: od recepta za red velvet muffin do red velvet palačinki, mogućnosti su bezbrojne.
Kako je ovaj kolač dobio ime?
Izraz „velvet”, odnosno baršun, upotrebljava još iz viktorijanskog doba za tijesta za kolače. Prije izuma sode bikarbone i praška za pecivo sredinom 19. stoljeća, kolači su po konzistenciji često bili sličniji kruhu. Za dizanje tijesta upotrebljavao se kvasac. On naravno nije dolazio iz vrećice i bilo ga je teško nabaviti. Tučeni bjelanjak već je bio poznat, no za rahlije brašno i finiju, baršunastu strukturu gotovog kolača upotrebljavao se, primjerice, kakao ili bademovo brašno. Čokolada je bila skupa, ali u kasnom 19. stoljeću dekadentni kolači kao što je Devil's Cake napravljeni s ganacheom od mlijeka i čokolade postali su popularni u Sjedinjenim Državama. Prije „crvenog baršuna” postojali su, dakle, baršunasti čokoladni kolači.
Crvena baršunasta torta također sadržava čokoladu, ali u malim količinama i u obliku kakao praha, koji je bio malo jeftiniji i davao torti crveno-smeđu boju. Prirodni kakao prah iz neprženih zrna kakaovca sadrži antocijanin. On reagira s tekućim, kiselim sastojcima kao što su mlaćenica i ocat te boji tijesto. Kolač također sadržava sodu bikarbonu koja mu daje dodatnu mekoću. Zbog sode bikarbone torta također poprima tamniju boju nego kada se upotrebljava prašak za pecivo. Jarkoj crvenoj boji kolača pridonosi i prirodni kakao prah. Baršunasta torta tradicionalno se prekriva glazurom „ermine”, posebnom varijantom kreme od maslaca. Četrdesetih godina prošlog stoljeća počeli su se dodavati i cikla i umjetna bojila.
Recept i savjeti: kako se priprema crvena baršunasta torta
Voliš peći kolače, ali se crvena baršunasta torta još nije našla u tvojoj knjizi recepata? Onda je krajnji čas da je isprobaš. Ovdje možeš saznati kako ispeći ovu crvenu ljepoticu u nekoliko koraka. Da bi torta dobro ispala, donosimo tri savjeta kojih se trebaš pridržavati tijekom pečenja:
- Osnova je crvene baršunaste torte biskvit koji se sastoji od brašna i tučenih bjelanjaka. Da bi biskvit dobro ispao, važno je prethodno prosijati brašno, a zatim ga pažljivo umiješati u tučene bjelanjke. Time će tijesto biti prozračno i ujednačeno.
- Torta se mora ohladiti prije no što je prerežeš. Zatim slastičarskom špricom obilato rasporedi glazuru po donjem sloju tako da je ne moraš puno razmazivati. Na taj način izbjegavaš da crvene mrvice uđu u bijelu kremu. Ovo je posebno važno ako crvenu baršunastu tortu pripremaš bez glazure.
- Provjeri dobar omjer sastojaka. Kod klasičnog recepta posebno je važno pridržavati se navedenih količina da bi se postigao željeni efekt boje.
Ovo čini crvenu baršunastu tortu tako jedinstvenom
Danas se obojeno tijesto priprema na različite načine. Sadržava mlaćenicu, često i bijeli vinski ocat, kakao prah i sodu bikarbonu, no njezinu intenzivnu boju danas obično potpomažu dodatna bojila. Slatkasta aroma vanilije i vrlo lagana nota kakaa u ovom kolaču slažu se s blago kiselkastom kremom koje se naziva „cream cheese frosting”, odnosno glazura od krem sira. Cijeli koncept crvene baršunaste torte poigrava se slatkim i svježim komponentama poput torte od mlaćenice s kremom od maslaca ili gore spomenute glazure ermine. Ova brašnasta glazura sadržava manje šećera od kreme od maslaca i njome se lakše ukrašava. Crvena baršunasta torta posebno je zgodna za prigode kao što su rođendani, Majčin dan ili kao torta u obliku srca za Valentinovo. Ljeti umjesto klasične torte s jagodama možeš dodati sloj jagoda u crvenu baršunastu tortu ili za nadjev odnosno glazuru upotrijebiti kremu od borovnica.
Varijacije crvenog baršuna: muffini i keksi
Umjesto klasične torte ili prhkih kolača možeš poslužiti red velvet muffine. Tijesto peci u kalupima za muffine oko 20 minuta. Glazuru stavi na vrh muffina u obliku kapice. Glazuru od sira možeš dodatno oplemeniti ukusnom otopljenom bijelom čokoladom. Postoje čak i macaroni u varijanti red velvet s nadjevom od krem sira. Za macarone se također upotrebljavaju kakao i prehrambena boja kako bi se postigla bogata crvena nijansa, jer je crvena prehrambena boja sama po sebi više ružičasta. Oni koji više vole hrskavo mogu u svoj omiljeni recept za kekse dodati crvenu prehrambenu boju. Tako u tren oka nastaju red velvet keksi. Savjet: umjesto tipične glazure, za kolačiće možeš upotrijebiti komadiće bijele čokolade.