Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kukuruzni škrob: izvrstan za pečenje

Kukuruzni škrob ubraja se u skupinu jestivih škrobova te je idealno prikladan za pečenje i kuhanje. U pogledu okusa blag je i slatkast, zbog čega se može upotrebljavati na razne načine. Škrob dobiven iz kukuruza obično je bez glutena i laktoze.

Dobro je znati

Kukuruzni škrob ima ova posebna svojstva 

Kukuruzni škrob u detaljnom prikazu

Škrob dobiven iz kukuruza obično je bez glutena i laktoze. Stoga se može upotrebljavati kao povoljna varijanta za pečenje osobama koje su pogođene alergijama ili nepodnošljivošću na laktozu. Škrobno brašno vrijedno je kao izvor energije i zbog svojstava pečenja.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kukuruzni škrob?

Kukuruzni škrob dobiva se iz stanica kukuruza iz uzgoja. Biljke pohranjuju škrob kao prekomjerne energetske rezerve u svojem tkivu. Kukuruz izvorno potječe iz Meksika, no danas se uzgaja diljem svijeta. Kao organski spoj škrob se ubraja među najvažnije ugljikohidrate poznate čovjeku.


Sezona

Kada je sezona kukuruznog škroba?

Kukuruzni škrob proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kukuruzni škrob i kako se treba čuvati?

Kukuruzni škrob u detaljnom prikazu

Kukuruzni škrob prikladan je za pečenje kolača, torti, biskvita te prhkog peciva posebno finih pora.  Tijekom kuhanja kukuruzni se škrob upotrebljava kao vezivno sredstvo za juhe, povrće i umake. Dodavanjem škroba zgušnjavaju se juhe i umaci te tako dobivaju pravilnu konzistenciju. Kukuruzni škrob upotrebljava se i za slatka jela, kao što su pudinzi, kreme, voćni želei i jela s voćem.

Ovako se treba čuvati kukuruzni škrob

Kukuruzni škrob mora se čuvati na hladnom i suhom mjestu jer bi se u dodiru s vlagom pokvario. U idealnom se slučaju čuva u zatvorenoj limenci za čuvanje na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Škrobno brašno neutralna je okusa, no lako može poprimiti druge okuse, zbog čega se treba čuvati odvojeno od drugih namirnica. U idealnim se uvjetima kukuruzni škrob može čuvati nekoliko godina.


Recepti

Što možeš pripremiti od kukuruznog škroba


Sastojci

Ovo se nalazi u kukuruznom škrobu

Kukuruzni škrob ne sadrži gluten. Stoga je posebno prikladan za osobe koje pate od nepodnošljivosti glutena.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 346 kcal

Ugljikohidrati: 85,9 g

Bjelančevine: 0,4 g

Masti: 0,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0,01 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0,5 mg

Kalij: 7 mg

Magnezij: 2 mg

Natrij: 3 mg