Aromatični janjeći but
Sastojci (6 porcija)
| 1.6 kg | janjećeg buta |
| sol, papar | |
| 2 žličice | estragona |
| 1 žlica | maslinova ulja |
| 1 | crveni luk |
| 2 režnja | češnjaka |
| 300 ml | bijelog vina |
| 250 ml | prošeka |
| 390 ml | temeljca |
| 700 g | mrkve |
| 800 g | mladih krumpira |
| 750 g | smrznutog graška |
| muškatnog oraščića | |
| 250 g | vrhnja za kuhanje |
| 3 žličice | peršina |
Priprema
- 1
Meso začinite solju, paprom i žličicom estragona te popržite na ulju sa svih strana. Dodajte češnjak i luk narezan na četvrtine te zalijte prošekom, vinom i temeljcem. Pustite neka prokuha, poklopite i pecite dva sata u pećnici na 160°C.
- 2
Dodajte mrkvu i pecite otklopljeno još 30-ak minuta. U međuvremenu skuhajte krumpire s korom, a od graška napravite pire te začinite solju, paprom, muškatnim oraščićem i umiješajte 150 ml mlakog vrhnja.
- 3
Dodajte ostatak vrhnja i estragona u umak, prokuhajte te malo zgusnite brašnom razmućenim u vodi. Janjeći but narežite na kriške te poslužite s umakom, mrkvama, pireom od graška i kuhanim mladim krumpirima. Pospite sjeckanim peršinom.