Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice
kaufland.hr/recepti

Baba ganoush

Do 60 minuta
Zahtjevno
Skeniraj QR kôd i pročitaj ovaj recept na svom pametnom telefonu ili tabletu. Jednim klikom unesi sve sastojke u svoj popis za kupnju.

Sastojci (4 porcije)

1 patlidžan
1-2 žlice maslinova ulja
1-1.5 žlica tahini namaza
1 režanj češnjaka
1 žlica limunova soka
četvrtina žličice slatke paprike
četvrtina žličice kajenski papar
Sol i papar

Za ukrašavanje

Maslinovo ulje
svježi peršin
mljevena paprika

Priprema

    1

VEGANSKO

    2

Aluminijskom folijom zaštiti ploču štednjaka. Patlidžan u komadu stavi na rešetku plinskog štednjaka, direktno iznad plamena. Uz pomoć hvataljke, okreni ga svakih 4-5 minuta, kako bi se dobro ispekao (15-20 min). Kora mu treba pocrniti i početi se odvajati, patlidžan će omekšati i malo curiti.

    3

(Ako nemaš plinski štednjak, patlidžane možeš peći i na roštilju, ali i u pećnici. Ako ih pečeš u pećnici, prepolovi ih po dužini, malo zareži koru s vanjske strane, položi na lim za pečenje prerezanom stranom prema dolje te pokapaj maslinovim uljem. Peci na 220 stupnjeva Celzijusa oko 40 minuta, odnosno dok patlidžan ne omekša. Patlidžan iz pećnice isto je dobar, ali manje će imati okus „po dimu“ od patlidžana pečenih na vatri.)

    4

Pečeni patlidžan stavi u cjedilo i pusti da se ohladi. Prereži po dužini pa odvoji koru od mesa patlidžana.

    5

Patlidžan grubo nareži i stavi u zdjelicu. Dodaj mu maslinovo ulje, tahini, vrlo sitno nasjeckani češnjak, limunov sok, slatku dimljenu i kajensku papriku. Dimljenu papriku možeš preskočiti ili staviti običnu slatku, ako misliš da ti je dovoljan okus dima od patlidžana. Također, ako ne želiš da je tvoj baba ganoush ljut, nemoj staviti kajensku papriku. Posoli i popari pa izradi vilicom u namaz.

    6

Prekrij plastičnom folijom i spremi u hladnjak na barem sat vremena. Na kraju možeš politi s još maslinova ulja, posuti sjemenkama suncokreta i svježim peršinom te dodati još mljevene paprike prema želji (slatku, ljutu ili dimljenu).

    7

Posluži uz pita kruh, somune ili krekere, a možeš ga namazati i na običan kruh.