Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice
kaufland.hr/recepti

Baklava rolice s orasima, pekan orasima i bademima

Do 60 minuta
Jednostavno
Skeniraj QR kôd i pročitaj ovaj recept na svom pametnom telefonu ili tabletu. Jednim klikom unesi sve sastojke u svoj popis za kupnju.

Sastojci (6 porcija)

200 g oraha
150 g pekan oraha
50 g blanširanih badema
1.5 žličica mljevenog cimeta
250 g maslaca
500 g listova za pite

Za preljev

450 g šećera
500 ml vode
Sok od 1/2 limuna

Za ukrašavanje

pistacija bez soli
blanširanih badema

Priprema

    1

Maslac nareži na kockice i rastopi ga na vatri te ostavi sa strane. Blanširane bademe kratko tostiraj na suhoj tavici, tek toliko da lagano uhvate smeđu boju.

    2

U sjeckalicu ubaci orahe, pekan orahe i tostirane blanširane bademe te dodaj cimet. Usitni i pripazi da nadjev ne pretvoriš u prašinu, ali i da ti ne ostanu krupni, grubi komadi.

    3

Uzmi prvi list za savijače i prepolovi ga po širini. Prvu polovicu cijelu premaži maslacem pa je poklopi drugom polovicom. Lagano pritisni rukama da se „zalijepe“ te premaži i drugu polovicu.

    4

Na nju zatim nanesi nadjev, odnosno usitnjene orašaste plodove. Ravnomjerno ih rasporedi po cijeloj površini, ali oko jedan centimetar po rubovima ostavi prazan.

    5

Na donji dio nadjevene kore položi drveni štapić (naš je promjera 60 mm i dužine 50 cm) te zarolaj baklavu. Ne treabš previše stiskati. Kad napraviš rolicu, vanjske rubove s oboje strane poguraj prema sredini tako da se rolica nagužva.

    6

Rolicu preseli u nauljeni lim za pečenje (u receptu je korišten lim 30 x 23 cm), samo je poguraj sa štapa na jednu stranu. Isto ponovi s idućim rolicama, dok ne popuniš lim. Na kraju sve rolice premaži s još maslaca, nožem izreži na manje rolice i peci na 175 °C oko 35 minuta, dok baklava ne bude smeđe boje.

    7

Dok se baklava peče, napravi preljev. Na vatri rastopi šećer u vodi, dodaj sok limuna, dobro promiješaj i kuhaj 10-ak minuta, a potom pustite da se ohladi 10-ak minuta.

    8

Gotovu baklavu pusti da odmori 10 minuta pa je prelij preljevom. Ukrasi mljevenim neslanim pistacijama, tostiranim listićima badema ili prema želji. Spremi u hladnjak na barem sat vremena, a može i preko noći.