Božićni vijenac s malinama
Sastojci (10 komada)
| 370 g | glatkog brašna |
| 160 ml | mlijeka |
| 110 g | maslaca |
| 40 g | šećera |
| instant kvasca (1 vrećica) | |
| 0.5 žličice | mljevenog cimeta |
| 1 | prstohvat soli |
Za nadjev
| 120 g | smrznutih malina |
| 40 g | šećera |
| 1 žlica | škrobnog brašna |
| malo vode | |
| limunov sok |
Za ukrašavanje
| šećernog sirupa | |
| mljevene pistacije ili orasi | |
| preljev od bijele čokolade |
Priprema
- 1
U veću zdjelu dodajte sve sastojke za tijesto i zamijesi glatko, elastično tijesto koje se neće lijepiti. Tijesto možeš mijesiti rukama, a bit će ti lakše ako koristiš samostojeći mikser. Mijesi ga oko 7 minuta pa zatim prekrij i ostavi na toplom da se diže oko sat vremena. Tijesto se treba udvostručiti.
- 2
Dok se tijesto diže, pripremi nadjev od malina. U manju tavu ubaci maline, dodaj šećer i škrobno brašno, podlij s malo vode i pokapaj sokom limuna. Miješaj dok ne dobiješ gustu ljepljivu smjesu. Pusti da se ohladi. Umjesto nadjeva možeš koristiti i gotovi džem od malina (ako je prerijedak, zgusni ga kratko na laganoj vatri).
- 3
Pobrašni radnu površinu i razvaljaj tijesto na pravokutnik dimenzija oko 25 x 40 cm. Premaži nadjevom pa zarolaj po dužoj strani. Dobiveni valjak preseli na papir za pečenje pa ga oštrim nožem raspolovi po dužini.Tako izrezana dva dijela tijesta presloži u oblik slova X pa zatim ispleti jednu stranu preko druge. Potom zavij krajeve u krug i prstima pritisni spoj.Pokrij i ostavi da se diže još pola sata. Pećnicu ugrij na 180 stupnjeva Celzijusa i peci oko 25 minuta, ali pripazi na boju – tijesto treba uhvatiti zlatno-žutu boju.
- 4
Pred kraj pečenja, prema želji, rastopi jednak omjer vode i šećera te sirupom premaži još topli vijenac. Potom ga pusti 10-15 minuta da se ohladi.
- 5
Vijenac možeš pokapati bijelom čokoladom rastopljenom u vrhnju i posuti mljevenim pistacijama ili orasima, prema želji. Dio gdje se tijesto spojilo, ukrasi vrpcom.