Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice
kaufland.hr/recepti

Božićni vijenac s malinama

Više od 60 minuta
Zahtjevno
Skeniraj QR kôd i pročitaj ovaj recept na svom pametnom telefonu ili tabletu. Jednim klikom unesi sve sastojke u svoj popis za kupnju.

Sastojci (10 komada)

370 g glatkog brašna
160 ml mlijeka
110 g maslaca
40 g šećera
instant kvasca (1 vrećica)
0.5 žličice mljevenog cimeta
1 prstohvat soli

Za nadjev

120 g smrznutih malina
40 g šećera
1 žlica škrobnog brašna
malo vode
limunov sok

Za ukrašavanje

malo šećernog sirupa
mljevene pistacije ili orasi
preljev od bijele čokolade

Priprema

    1

U veću zdjelu dodajte sve sastojke za tijesto i zamijesi glatko, elastično tijesto koje se neće lijepiti. Tijesto možeš mijesiti rukama, a bit će ti lakše ako koristiš samostojeći mikser. Mijesi ga oko 7 minuta pa zatim prekrij i ostavi na toplom da se diže oko sat vremena. Tijesto se treba udvostručiti.

    2

Dok se tijesto diže, pripremi nadjev od malina. U manju tavu ubaci maline, dodaj šećer i škrobno brašno, podlij s malo vode i pokapaj sokom limuna. Miješaj dok ne dobiješ gustu ljepljivu smjesu. Pusti da se ohladi. Umjesto nadjeva možeš koristiti i gotovi džem od malina (ako je prerijedak, zgusni ga kratko na laganoj vatri).

    3

Pobrašni radnu površinu i razvaljaj tijesto na pravokutnik dimenzija oko 25 x 40 cm. Premaži nadjevom pa zarolaj po dužoj strani. Dobiveni valjak preseli na papir za pečenje pa ga oštrim nožem raspolovi po dužini.Tako izrezana dva dijela tijesta presloži u oblik slova X pa zatim ispleti jednu stranu preko druge. Potom zavij krajeve u krug i prstima pritisni spoj.Pokrij i ostavi da se diže još pola sata. Pećnicu ugrij na 180 stupnjeva Celzijusa i peci oko 25 minuta, ali pripazi na boju – tijesto treba uhvatiti zlatno-žutu boju.

    4

Pred kraj pečenja, prema želji, rastopi jednak omjer vode i šećera te sirupom premaži još topli vijenac. Potom ga pusti 10-15 minuta da se ohladi.

    5

Vijenac možeš pokapati bijelom čokoladom rastopljenom u vrhnju i posuti mljevenim pistacijama ili orasima, prema želji. Dio gdje se tijesto spojilo, ukrasi vrpcom.