Falafel salata s kus-kusom
Sastojci (2 porcije)
Za falafel
250 grama | suhog slanutka |
1 manja | glavica luka |
2 češnja | češnjaka |
1 žličica | kumina |
2 žlice | svježeg peršina, nasjeckati |
0.5 žličice | K-Bio praška za pecivo |
sol i papar | |
1 litra | K-Bio ulja za prženje |
Za salatu
1 šalica | K-Bio kus-kusa |
1 šalica | kipuće vode |
250 grama | cherry rajčica |
1 mala glavica | kristal salate |
1 mala | ljutika |
1 | limun (korica i sok) |
sol |
Za preljev
100 g | K-Bio jogurta |
2 žlice | K-Classic “Naše mi najbolje paše” delikates majoneze |
0.25 žličice | češnjaka u prahu |
soli |
Priprema
- 1
Slanutak namoči u hladnoj vodi preko noći ili najmanje deset sati. Sutradan ga isperi pod mlazom hladne vode. Nakon ispiranja odstrani mu kožicu. Prebaci slanutak u blender ili električni mlinac, dodaj grubo narezani luk, češnjak i začine pa samelji što je sitnije moguće.
- 2
Na kraju umiješaj prašak za pecivo, sol i papar. Sve još jednom dobro izmiješaj da se sastojci sjedine. Ostavi smjesu u hladnjaku 30 minuta.
- 3
Od ohlađene smjese žličicom grabi hrpice pa ih dlanovima formiraj u kuglice. Ulje jako zagrij u dubokoj posudi ili tavi pa u njemu prži kuglice. Prži ih oko 10 minuta, uz povremeno okretanje, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
- 4
U veću zdjelu stavi kus-kus, prelij ga kipućom vodom, poklopi te ostavi da se namače 15-ak minuta, dok ne omekša i nabubri. Omekšali kus-kus razrahli vilicom.
- 5
Cherry-rajčice nareži na četvrtine, salatu nasjeckaj na trakice, a ako upotrebljavaš mješavinu salata, samo je dobro operi. Ljutiku sitno nasjeckaj. Svo povrće zatim dodaj kus-kusu, dobro pomiješaj i začini solju i limunovim sokom.
- 6
Pripremljeni falafel posloži na salatu pa sve prelij preljevom od jogurta.