Galette s jabukama i šljivama
Sastojci (8 porcija)
Za tijesto
| 360 grama | K-Bio pirovog integralnog brašna |
| 4 žlice | smeđeg šećera |
| prstohvat soli | |
| 250 grama | K-Bio maslaca |
| 3 žlice | hladne vode |
Za nadjev
| 250 grama | šljiva |
| 250 grama | jabuka |
| 3 žlice | smeđeg šećera |
| sok i korica limuna | |
| 2 žlice | škrobnog brašna |
| 1 žličica | cimeta |
Za premaz i posip
| 1 | jaje |
| 2 žlice | smeđeg šećera |
Priprema
- 1
U zdjeli pomiješaj brašno, šećer i sol. Dodaj hladan maslac narezan na kockice te nekoliko žlica hladne vode i mijesi dok ne dobiješ kompaktno tijesto. Ostavi ga u hladnjaku najmanje 30 minuta.
- 2
Ohlađeno tijesto razvaljaj u jedan krug promjera oko 28 cm ili u dva manja.
- 3
Za nadjev nareži šljive i jabuke na ploške. Dodaj šećer, škrobno brašno, limunovu koricu i sok te cimet, pa sve dobro promiješaj.
- 4
Voćni nadjev rasporedi po tijestu, ostavljajući rubove praznima. Rubove presavini prema unutra uz pomoć papira za pečenje. Premaži rubove tijesta razmućenim jajetom i pospi smeđim šećerom.
- 5
Peci na 175 °C 20–25 minuta, dok tijesto ne poprimi zlatnosmeđu boju.
- 6
Ohladi i posluži.