Junetina u vinu
Sastojci (4 porcije)
| 1 | luk, narezati na kocke |
| 2 | češanj češnjaka, zdrobiti |
| 2 | mrkve, narezati na komadiće |
| 1 | korijen peršina |
| 200 g | celera |
| 1 | rog paprike |
| 1 kg | juneća koljenica bez kosti |
| 1 žličica | soli |
| malo papra | |
| 3 žličice | ulja |
| 1 žlica | koncentrata od rajčice |
| 400 ml | crnog vina |
| 250 ml | goveđeg temeljca |
| 2 žlice | balzamičnog octa |
| 10 | listića kadulje |
Priprema
- 1
Prije svega, ugrij pećnicu na 170°C Luk i češnjak nasjeckaj na komadiće, a mrkvu i korijen peršina nareži na krupnije kocke. Meso operi i osuši papirnatim ubrusima, a nakon toga začini paprom i solju po ukusu.
- 2
Nakon toga u loncu ugrij ulje, dodaj luk i češnjak te ih pirjaj dok ne omekšaju. Postupno dodaj povrće i sve skupa neka se krčka još 3-4 minute, a zatim dodaj žlicu koncentrata rajčice uz polagano dodavanje crnog vina te pusti da lagano kuha. Nakon što vino malo ispari, dodaj 100 ml goveđeg temeljca i balzamični ocat.
- 3
Povrće i meso stavi u lim za pečenje, pa peci oko dva sata uz povremeno okretanje. Pri kraju prelij meso ostatkom juhe te dodaj listiće kadulje i kuhaj još 15-ak minuta.
- 4
Meso izvadi iz lima za pečenje, a umak od povrća procijedi, ponovno prokuhaj kuhaj i posluži s mesom.