Krem juha od pečene cvjetače
Sastojci (4 porcije)
| 1 kg | cvjetače |
| 1 žličica | sušenog timijana |
| 3 režnja | češnjaka |
| 2 glavice | ljutike |
| 800 ml | povrtnog temeljca |
| 200 ml | vode |
| 20 g | baby špinata |
| sol | |
| papar | |
| maslinovo ulje | |
| mrvljeni čili |
Priprema
- 1
Cvjetaču očisti od listova i nareži na cvjetiće (možeš ostaviti nekoliko manjih svijetlo zelenih listova).
- 2
U lim za pečenje prebaci narezanu cvjetaču pa je prelij maslinovim uljem. Dodaj sol, papar i sušeni timijan. Dobro promiješaj i rasporedi ravnomjerno po limu.
- 3
Režnjeve češnjaka samo zgnječi i dodaj u lim za pečenje. Peci 20 do 25 minuta na 200 °C, dok cvjetača ne počne loviti smeđu boju. Kad je izvadiš iz pećnice, sačuvaj nekoliko komada koje ćeš kasnije koristiti kao dekoraciju.
- 4
Ljutiku sitno nasjeckaj. U širem loncu zagrij maslinovo ulje pa dodaj ljutiku i pirjaj je nekoliko minuta. Zatim ubaci pečenu cvjetaču i češnjak (sad makni ljusku). Zalij povrtnim temeljcem i vodom, promiješaj i pusti da se kuha oko 15 minuta.
- 5
Skini lonac s vatre i izmiksaj sve štapnim mikserom u glatku juhu. Dok je još vruća, dodaj baby špinat, umiješaj ga i pusti da povene.
- 6
Juhu posluži tako da je ukrasiš komadićima pečene cvjetače i pospeš mrvljenim čilijem.