Kroketi s gorgonzolom (arancini)
Sastojci (10 porcija)
| 1 kg | riže |
| 0.75 dl | povrtnog temeljca |
| maslinovo ulje | |
| 50 g | maslaca |
| 1 glavica | crvenog luka |
| 100 g | krušnih mrvica |
| 150 g | šunke, narezati |
| 250 g | gorgonzola |
| 2 | jaja |
| Sol i papar |
Za pohanje
| 3 | jaja |
| 1 dl | mlijeka |
| krušne mrvice | |
| sojino ulje za prženje (može i suncokretovo) |
Priprema
- 1
Na mješavini maslinovog ulja i maslaca prijamo luk dok ne omekša. Dodamo rižu i miješamo još nekoliko minuta. Podlijevamo svako malo s vrućim temeljcem dok riža ne bude al dente.
- 2
Kada je gotova, pustimo da se ohladi (tako da je rasporedimo na masni papir u posudi za pečenje). Ohlađenu rižu prebacimo u zdjelu s krušnim mrvicama, jajima, sitno isjeckanom šunkom, soli i paprom. Dobro promiješamo pa vlažnim rukama napravimo kuglice.
- 3
U svaku utisnemo kocku gorgonzole i rukama opet oblikujemo u lopticu koju uvaljamo u krušne mrvice, jaja pa opet u krušne mrvice. Pržimo u dubokom ulju na 160 stupnjeva dok kroketi ne porumene a gorgonzola se ne rastopi iznutra. Serviramo uz umak od rajčice.