Ljetna salata od dinje, lubenice, sira i pršuta
Sastojci (6 čaše)
| 1 | dinja |
| 0.5 | lubenice |
| 2 kriške | pršuta |
| mini rajčice |
Za podlogu od sira
| 125 g | mozzarelle |
| 80 ml | kiselog vrhnja |
| 0.5 | limuna |
| sol i papar |
Za preljev
| 10 listića | svježeg bosiljka |
| 50 ml | maslinovog ulja |
| 1 žlica | agavina sirupa |
| 1 žlica | balzamičnog octa |
| sol |
Za posip i ukrašavanje
| slani prutići | |
| suncokretovih sjemenki | |
| svježi timijan |
Priprema
- 1
U zdjelu natrgaj mozzarellu. Dodaj kiselo vrhnje i naribanu koricu limuna, posoli i popapri. Dobro promiješaj. Ako odmah nastavljaš s pripremom, ne trebaš pospremiti u hladnjak.
- 2
U zdjelici pomiješaj nasjeckane listiće bosiljka s maslinovim uljem, agavinim sirupom (ili medom) i balzamičnim octom. Posoli i dobro promiješaj.
- 3
Dinju prepolovi i očisti od koštica. Lubenici također skini koštice s vrha. Uz pomoć rezača za voće izdubi kuglice iz dinje i lubenice. Mini rajčice prepolovi.
- 4
Na dno čaše stavi podlogu od sira. Potom dodaj nekoliko kuglica dinje, ubaci slani prutić i krišku pršuta pa dodaj još kuglica. Nema pravila, sastojke možeš kombinirati kako ti se najviše sviđa.
- 5
Na kraju sve prelij preljevom te pospi prženim sjemenkama suncokreta. Ukrasi svježim timijanom.