Paella s plodovima mora
Sastojci (2 porcije)
| 3 režnja | češnjaka |
| 1 glavica | crvenog luka |
| paprike | |
| 200 grama | liganja |
| 12 velikih škampi | kozica |
| 100 g | dagnji |
| 250 g | školjki (vongole) |
| 80 ml | maslinovog ulja |
| 100 g | rajčice |
| 1 žličica slatke | dimljene paprike |
| 600 ml | ribljeg temeljca |
| 12 g | šafrana |
| 200 g | riže okruglog zrna |
| 1 | limun (korica i sok) |
| Sol i papar | |
| peršin |
Priprema
- 1
Na zagrijanu tavu za paellu dodamo maslinovo ulje i narezane lignje. Pirjamo nekoliko minuta pa ih stavimo sa strane.
- 2
U istoj tavi pirjamo usitnjeni luk i češnjak dok ne pozlati te dodamo usitnjenu papriku, rajčicu, lignje, šafran i dimljenu slatku papriku. Sve zalijemo ribljim temeljcem. Nakon što temeljac prokuha, dodamo rižu i kuhamo 5-6 minuta.
- 3
Zatim dodamo škampe, školjke i očišćene dagnje. Nakon nekoliko minuta, smanjimo temperaturu i kuhamo dok riža ne upije sav temeljac. Ako želimo da se riža na dnu lagano zapeče, pojačamo temperaturu još jednu minutu.Tako se dobije takozvani socarrat kojeg Španjolci vole.
- 4
Pustimo nekoliko minuta da paella odmori pa ukrasimo kriškama limuna i narezanim peršinom.