Pandišpanj u teglici
Sastojci (4 porcije)
200 g | izmrvljenog pandišpanja |
200 ml | svježe skute |
50 g | šećer u prahu |
0.5 | ribane limunove kore |
200 ml | vrhnja za šlag |
Smokve u prošeku
130 g | suhih smokava |
125 ml | prošeka |
75 ml | vode |
75 g | šećera |
1 žlica | limunovog soka |
1 | lovorov list |
Savjet
-
Za ukras: par žlica badema u štapićima ili listićima
Priprema
- 1
Pandišpanj izreži na kockice, a onda ga grubo izmrvi.
- 2
Za kremu pomiješaj skutu sa sokom i koricom limuna te šećerom u prahu. Stavi sa strane.
- 3
U drugoj zdjeli umuti vrhnje za šlag, a onda mu uz stalno miksanje postupno dodaj smjesu sa skutom. Kremu stavi u hladnjak.
- 4
Lončić sa šećerom stavi na laganu vatru da se karamelizira (ne miješaj, samo protresi lončić). Dodaj prošek, vodu i sok od limuna te kuhaj pet minuta pa dodaj suhe smokve. Kuhaj još 15 minuta. Premjesti u drugu posudu da se brže ohladi. Na dno teglice stavi malo izmrvljenog pandišpanja, zatim dodaj nekoliko žlica kreme. Dodaj smokve, opet malo pandišpanja, poškropi s malo umaka od smokava, a zatim dodaj nekoliko žlica kreme. Stavi u hladnjak i ukrasi bademima.