Pirov kruh s orasima i medom
Sastojci (8 porcija)
30 g | K-Bio usitnjenih lanenih sjemenki |
300 g | K-Bio pšeničnog bijelog brašna |
200 g | K-Bio integralnog pirova brašna |
1 vrećica | K-Bio suhog kvasca |
20 g | bučinih sjemenki |
30 g | K-Classic oraha |
vruće vode | |
1 žličica | soli |
1 vrhom puna žlica | K-Favourites “Naše mi najbolje paše” cvjetnog meda |
350 ml | mlake vode |
biljnog ulja |
Priprema
- 1
Lanene sjemenke stavi u zdjelicu i prelij s malo vruće vode, tek toliko da ih prekriješ. Ostavi ih sa strane.
- 2
U drugoj zdjeli pomiješaj obje vrste brašna i suhi kvasac. Dodaj im bučine sjemenke, nasjeckane orahe i sol te sve promiješaj. Dodaj med i mlaku vodu pa zamijesi tijesto. Prvo miješaj žlicom ili kuhačom, a potom ga prebaci na radnu plohu i mijesi ga rukama.
- 3
Nakon toga dodaj namočene lanene sjemenke. Iako će ti se na prvi pogled činiti nemoguće umijesiti ih u tijesto, uporno i strpljivo mijesi dok ne dobiješ glatko i elastično tijesto.
- 4
Tijesto prebaci u posudu, premaži ga s malo biljnog ulja te ga ostavi na toplom da udvostruči volumen (oko sat vremena ili preko noći u hladnjaku).
- 5
Nakon dizanja, prebaci ga ponovo na radnu plohu, dobro premijesi i pažljivo oblikuj u štrucu. Pospi ga s brašnom, prekrij krpom te ostavi da se ponovo udvostruči.
- 6
Zagrij pećnicu na 200 °C. U nju stavi posudu u kojoj ćeš peći kruh da se i ona zagrije (za ovaj recept je najbolje koristiti se željeznom masivnom posudom s poklopcem).
- 7
Kada se pećnica zagrije, pažljivo izvadi posudu za pečenje i u nju prebaci pripremljenu štrucu. Ubaci u posudu i dvije kockice leda. One će se odmah rastopiti i stvoriti paru koja će održavati vlagu prilikom pečenja kruha.
- 8
Posudu poklopi i vrati u pećnicu. Peci poklopljeno 45 minuta, zatim otklopi i peci tako još 15 minuta kako bi se gornja korica zapekla. Pečeni kruh odmah izvadi iz pećnice i prebaci na rešetku da se ohladi