Poke bowl s dimljenim lososom
Sastojci (2 porcije)
| 160 g | riže za sushi |
| voda | |
| 2 žlice | rižinog octa |
| 1.5 žličice | šećera |
| 1 žličica | soli |
Ostalo
| 100 g | dimljenog lososa |
| 0.5 | salatnog krastavca |
| 1 | mrkva |
| 1 | avokado |
| 200 g | smrznutih mahuna |
| 1 | mladi luk |
Za umak
| 80 g | majoneze |
| 1 žlice | srirache |
| 1 žlica | soka od limuna |
| 1 | režanj češnjaka |
| 1 | prstohvat soli |
Priprema
- 1
Rižu isperi pod mlazom hladne vode i pusti da se ocijedi. U loncu zagrij količinu vode prema uputi na pakiranju (najčešće ide dvostruka količina vode na količinu riže), kad prokuha dodaj rižu i kuhaj poklopljeno 15-ak minuta.
- 2
Dok se riža kuha, zamiješaj rižin ocat, šećer i sol. Dobro izmiješaj kako bi se šećer rastopio. Nježno umiješaj u gotovu rižu.
- 3
Dimljeni losos nareži na trakice, salatni krastavac na kolutiće, a avokado na kockice. Mrkvu nareži na trakice uz pomoć guljača, a mladi luk nasjeckaj. Mahune skuhaj u malo posoljene vode.
- 4
U zdjelici pomiješaj majonezu, srirachu i sok limuna. Naribaj režanj češnjaka te dodaj prstohvat soli pa dobro promiješaj kako bi dobili umak.
- 5
U duboki tanjur za posluživanje složi rižu, mahune, trakice mrkve, avokado, dimljeni losos i kolutiće krastavca. Prelij umakom od majoneze i srirache te pospi mladim lukom.