Pržena jetrica s njokima i umakom
Sastojci (4 porcije)
| 600 g | teleće jetre (po 150 g ) |
| 300 g | luka |
| 50 g | maslaca |
| 3 žlice | maslinova ulja |
| 1 žlica | koncentrata rajčice |
| 200 ml | mesnog temeljca |
| 500 g | njoka |
| 2 dl | crnog vina |
| mljevena crvena paprika | |
| sol i papar | |
| češnjak |
Priprema
- 1
Meso očisti od žila (kako ne bi bila žilava nakon prženja) i nareži na tanke ploške.U posudu za pečenje stavi maslac zajedno s maslinovim uljem, dodaj nasjeckani luk i prži na laganoj vatri dvije minute.Zatim dodaj mesni temeljac i kuhaj na laganoj vatri 10-ak minuta.Meso potom uvaljaj u brašno i odmah stavi pržiti, i to svaku stranu oko 3-4 minute.Tek kad meso okreneš na drugu stranu onda začini solju, paprom, češnjakom, mljevenom paprikom i nasjeckanim peršinom. Dodaj koncentrat rajčice, crno vino i kuhaj na laganoj vatri 5-6 minuta, dok vino na pola ne ispari (po želji, može se dodati i žlica balzamičnog octa).Za to vrijeme kuhaj u kipućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Prženu jetricu posluži s njokima i umakom te posluži uz čašu crnog vina.