QUICHE s ciklom i kozjim sirom
Sastojci (6 porcija)
Za tijesto
| 150 grama | K-Bio pšeničnog bijelog brašna |
| 100 grama | K-Bio pirovog brašna od cjelovitog zrna |
| 50 grama | K-Classic mljevenih prženih lješnjaka |
| 1 žličica | soli |
| 150 grama | hladnog K-Bio maslaca |
| 1 | žumanjak |
| 4 žlice | hladne vode |
Za nadjev
| 250 grama | svježe cikle |
| 1 glavica | luka |
| 3 češnja | češnjaka |
| 1 žlica | K-Bio ekstradjevičanskog maslinova ulja |
| 1 žlica | jabučnog octa |
| 1 žlica | K-Bio cvjetnog meda |
| sol | |
| papar | |
| timijan | |
| 3 | jaja |
| 250 mililitara | slatkog vrhnja |
| 100 grama | mekanog, mladog kozjeg sira |
| 50 grama | K-Classic cijelih lješnjaka |
Priprema
- 1
U zdjeli pomiješaj obje vrste brašna, lješnjake i sol. Dodaj hladni maslac narezan na listiće pa sve miksaj spiralnim nastavcima dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Dodaj žumanjak i 3-4 žlice hladne vode pa nastavi miksati dok se sastojci ne povežu.
- 2
Smjesu prebaci na radnu površinu i brzo je rukama zamijesi u tijesto. Omotaj ga prozirnom folijom i odloži u hladnjak na pola sata. Taj korak možeš odraditi i dan ranije tako da tijesto ostaviš u hladnjaku preko noći.
- 3
Ciklu oguli i naribaj, luk nareži na kockice, a češnjak sitno nasjeckaj.
- 4
U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje pa prži ciklu i luk dok ne omekšaju. Dodaj češnjak i prži sve još nekoliko minuta. Zatim dodaj jabučni ocat, med, sol, papar i timijan. Kratko sve pirjaj pa makni s vatre i ostavi da se ohladi.
- 5
U drugoj zdjeli pomiješaj jaja, slatko vrhnje i prstohvat soli. Ostavi sa strane.
- 6
Ohlađeno tijesto prebaci na papir za pečenje. Razvaljaj ga u krug promjera 30 cm i prebaci u kalup promjera 22 cm. Prstima utisni tijesto u nabore na kalupu pa ga izbodi vilicom.
- 7
Tijesto vrati u hladnjak na 20 minuta. Ohlađeno tijesto prekrij papirom za pečenje, optereti ga suhim grahoricama i peci 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Makni grahorice i papir za pečenje, smanji temperaturu pećnice na 180 °C i peci još 10-ak minuta.
- 8
Temperaturu pećnice smanji na 160 °C, izvadi tijesto iz pećnice i na njega rasporedi nadjev od ribane cikle. Prelij mješavinom jaja i vrhnja i malo soli i po svemu rasporedi komade kozjeg sira. Pospi sjeckane lješnjake i peci oko 30 minuta ili dok se nadjev ne stisne i lijepo karamelizira