Rižoto od šampinjona i piletina s limunom
Sastojci (2 porcije)
| ljutika | |
| 1 češanj | češnjaka |
| maslinova ulja | |
| 100 g | riže za rižoto |
| 50 ml | soka od jabuke |
| 350 ml | povrtnog temeljca |
| 300 g | šampinjona |
| Sol i papar | |
| 40 g | parmezana |
| 50 g | maslaca |
| 4 stabljike | peršina |
Za piletinu
| 240 g fileta | pilećih prsa bez kosti |
| Sol | |
| 2 žlice | maslinova ulja |
| 4 stabljike | timijana |
| 1 bio | limun (korica i sok) |
| 1 | češanj češnjaka, zdrobiti |
| 40 g | maslaca |
Priprema
- 1
Pribor: kuhinjska vaga, štednjak, pećnica, kuhinjski papir, mala posuda za pečenje (18 x 24 cm), rešetka za pećnicuPribor Tasty: Cjedilo za agrume s posudom, 3-dijelni set podloga za rezanje, lonac s neprijanjajućom površinom i poklopcem 20 cm, tava s neprijanjajućom površinom 24 cm, Santoku nož 13 cm, žlica za posluživanje s ribežom, hvataljka za posluživanje 34 cmPriprema:
- 2
Ogulite i sitno nasjeckajte ljutiku i češnjak za rižoto. Zagrijte polovicu maslinovog ulja u loncu i pirjajte ljutiku i češnjak oko 2 minute na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju.
- 3
Dodajte rižu za rižoto i pirjajte još 1 minutu. Naizmjenično dolijevajte sok od jabuke i temeljac te kuhajte oko 20-25 minuta uz stalno miješanje dok riža ne postane al dente.
- 4
U međuvremenu očistite šampinjone i narežite ih na tanke ploške. U tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje te popržite gljive oko 2 minute. Začinite solju i paprom.
- 5
Naribajte parmezan te ga umiješajte u rižoto zajedno s gljivama i maslacem te začinite solju i paprom.
- 6
Zagrijte pećnicu (gornji i donji grijači) na 180°C. Za to vrijeme operite filete pilećih prsa hladnom vodom, osušite ih i malo posolite. U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite meso oko 2 minute sa svake strane.
- 7
Operite timijan pod hladnom vodom i otresite. Limun operite vrućom vodom, osušite, naribajte koru, prepolovite ga i iscijedite sok. Stražnjom stranom noža pritisnite češanj češnjaka.
- 8
U manju posudu za pečenje stavite maslac, češanj češnjaka, timijan, limunov sok, limunovu koricu i piletinu te pecite u pećnici otprilike 8-10 minuta.
- 9
U međuvremenu operite peršin pod hladnom vodom, otresite i otkinite listove. Zagrijte rižoto, narežite piletinu s limunom i rasporedite na zagrijane tanjure. Ukrasite peršinom i poslužite.