Salata od batata, nektarina i slanine
Sastojci (4 porcije)
| 600 g | batata |
| 3 žlice | maslinova ulja |
| sol, papar | |
| 1 | crveni luk |
| 1 režanj | češnjaka |
| 50 g | kockica slanine |
| 5 žlica | temeljca |
| 2 žlice | svijetlog balzamičnog octa |
| 3 žlice | orahova ulja |
| 3 žlice | usitnjenog vlasca |
| 3 | nektarine |
| 80 g | slanine u trakicama |
| 100 g | mekanog kozjeg sira (može i neki drugi po želji) |
| 2 žlice | usitnjenog vlasca za ukras |
Priprema
- 1
Pećnicu ugrijte na 200°C.
- 2
Batat ogulite, narežite na četvrtine, začinite solju, paprom i s dvije žlice maslinova ulja te pecite oko 25 minuta.
- 3
Za umak ogulite i usitnite luk i češnjak.
- 4
Kockice slanine zapecite na laganoj vatri dok ne postanu hrskave. Dodajte luk i češnjak te nakon 1-2 minute dolijte temeljac i ocat. Pirjajte sve zajedno oko 3-5 minuta, pa maknite s vatre te dodajte orahovo ulje i vlasac. Sve još jednom dobro promiješajte i stavite sa strane.
- 5
Nektarine narežite na tanje kriške.
- 6
Na većem tanjuru pomiješajte batat, nektarine i umak te ostavite oko 30 minuta da se arome povežu.
- 7
Trakice slanine pecite na ulju dok ne postanu hrskave.
- 8
Salatu začinite solju i paprom te dodajte kockice sira, trakice slanine i ukrasite vlascem.