Švedska slana torta s dimljenim lososom
Sastojci (6 PORTION)
500 g | mješavine za kruh |
5 listića | bijele želatine |
2 | avokada |
0.5 | poriluka |
1 | ljubičasti luk |
400 g | dimljenog lososa |
1 vezica | kopra |
1 | neprskani limun |
500 g | grčkog jogurta |
sol | |
Svježe mljeveni papar | |
svježi kvasac |
Priprema
- 1
Zagrij pećnicu na 160 °C s gornjim i donjim grijačima.
- 2
Pripremi tijesto prateći upute na pakiranju mješavine za kruh. Peci kruh oko 35 minuta pa ostavi da se ohladi. Odreži donji dio štruce, oko 2 do 3 centimetra debeo. Obloži pekač za kruh novim papirom za pečenje pa u njega stavi taj donji dio kruha.
- 3
Za nadjev namoči želatinu u vodi. Očisto avokado pa ih nareži na kockice. Dobro operi poriluk pa nareži bijeli dio na kolutove. Sitno nasjecaj ljubičasti luk.
- 4
Usitni 300 g dimljenog lososa i pomiješaj s porilukom, avokadom i lukom.
- 5
Sitno nasjecaj svježi kopar. Naribaj koricu limuna i iscijedi sok. Dodaj kopar i limun u nadjev, zajedno s grčkim jogurtom, začini solju i paprom pa dobro promiješaj.
- 6
Makni želatinu iz vode, ocijedi je i otopi u lončiću na laganoj vatri. Dodaj malo nadjeva i promiješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj želatinu ostatku nadjeva, dobro promiješaj i ulij u kalup za pečenje, preko kruha. Stavi u hladnjak na najmanje 2 sata.
- 7
Operi krastavac pa guljačem za povrće napravi tanke trakice. Zarolaj svaku trakicu krastavca, kao i trakice preostalog lososa. Trakicama ukrasi ohlađeni tart, a po želji možeš i posuti s još malo sjeckanog kopra.