Svinjski file s jabukama i salatom od kvinoje i leće
Sastojci (3 porcije)
Sastojci
| 615 g | svinjskog filea |
| 1 | jabuka |
| sol i papar | |
| maslinovo ulje | |
| sok pola limuna | |
| 2 žlice | meda |
| 0.25 žličice | mrvljenog čilija |
| 60 ml | vode |
Za salatu
| 100 g | kvinoje |
| 1 | glavica luka |
| 1 štapić | celera |
| 240 g | smeđe leće |
| 1 žličica | nasjeckanog svježeg peršina |
| 1 žličica | svježe mente |
| sol i papar | |
| maslinovo ulje |
Priprema
- 1
Svinjski file očisti od opne, posoli ga i popapri. Jabuku nareži na kriške. Luk nareži na polumjesece, a peršin i mentu nasjeckaj. Celer nareži na prutiće.
- 2
U tavi zagrij maslinovo ulje pa zapeci svinjski file sa svih strana, oko 5 minuta. Izvadi pa u istu tavu dodaj kriške jabuke i kratko ih zapeci s obje strane, oko 1 minutu. Meso i jabuke potom prebaci na nauljeni lim za pečenje i peci u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 15 minuta.
- 3
U istu tavu dodaj čili, sok limuna, med i vodu te promiješaj. Pusti da prokuha i odmah makni s vatre.
- 4
Kad je meso gotovo, izvadi ga iz pećnice i zamotaj u aluminijsku foliju na 5 minuta.
- 5
Dok se meso peče, stavi kuhati kvinoju u posoljenu vodu, odnosno prema uputama na pakiranju.
- 6
Na drugoj tavi zagrij malo maslinovog ulja pa dodaj luk. Pirjaj 3 minute pa ubaci ocijeđenu leću. Posoli, popapri i kratko miješaj na tavi, toliko da se leća ugrije, a okusi prožmu.
- 7
Makni leću s vatre pa joj dodaj kvinoju, celer, peršin i mentu. Sve dobro promiješaj.
- 8
Na tanjur posluži salatu s lećom, gore posloži svinjski file narezan na kriške i sve prelij umakom na bazi limuna i meda.