Tart s limunom
Sastojci (10 komada)
| 275 g | glatkog brašna |
| 60 g | šećera u prahu |
| 20 g | mljevenih badema |
| 1 žličica | soli |
| 125 g | maslaca |
| 1 | jaje |
Za kremu od limuna
| 250 ml | soka od limuna |
| korica limuna | |
| 160 g | šećera |
| 170 g | maslaca |
| 4 | jaja |
| 4 | žumanjka |
Priprema
- 1
Zamijesi tijesto od navedenih sastojaka pa ga omotaj folijom i stavi u hladnjak na pola sata. Razvaljaj ga na pobrašnjenoj podlozi i ubaci u kalup za pečenje promjera 28 cm. Tijesto nježno utisni u kalup pa ga izbockaj vilicom (ali ne tako da skroz probije tijesto s druge strane kako nadjev ne bi curio). Stavi hladiti još 30 minuta.
- 2
Zagrij pećnicu na 200°C. Kalup prekrij papirom za pečenje pa otežaj suhim grahom ili rižom kako se tijesto ne bi diglo tijekom pečenja. Peci 15 minuta pa izvadi tijesto, makni papir i utege pa peci dodatnih 5 minuta.
- 3
Sve sastojke za kremu stavi u lončić i kuhaj miješajući dok ne dobiješ gustu kremu. Procijedi kremu kroz sito pa je prelij preko tijesta. Stavi peći dodatnih 5 minuta na 200°C. Ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi pa prebaci u hladnjak. Posluži s voćem po želji.