Tart s limunom
Sastojci (10 komada)
275 g | glatkog brašna |
60 g | šećera u prahu |
20 g | mljevenih badema |
1 žličica | soli |
125 g | maslaca |
1 | jaje |
Za kremu od limuna
250 ml | soka od limuna |
korica 2 limuna | |
160 g | šećera |
170 g | maslaca |
4 | jaja |
4 | žumanjka |
Priprema
- 1
Zamijesi tijesto od navedenih sastojaka pa ga omotaj folijom i stavi u hladnjak na pola sata. Razvaljaj ga na pobrašnjenoj podlozi i ubaci u kalup za pečenje promjera 28 cm. Tijesto nježno utisni u kalup pa ga izbockaj vilicom (ali ne tako da skroz probije tijesto s druge strane kako nadjev ne bi curio). Stavi hladiti još 30 minuta.
- 2
Zagrij pećnicu na 200°C. Kalup prekrij papirom za pečenje pa otežaj suhim grahom ili rižom kako se tijesto ne bi diglo tijekom pečenja. Peci 15 minuta pa izvadi tijesto, makni papir i utege pa peci dodatnih 5 minuta.
- 3
Sve sastojke za kremu stavi u lončić i kuhaj miješajući dok ne dobiješ gustu kremu. Procijedi kremu kroz sito pa je prelij preko tijesta. Stavi peći dodatnih 5 minuta na 200°C. Ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi pa prebaci u hladnjak. Posluži s voćem po želji.