Varivo od graha
Sastojci (4 porcije)
| 500 g | graha po želji |
| 3 | glavice crvenog luka |
| 4 | češnjaka |
| 2 | veće mrkve |
| 100 g | špeka |
| malo pasirane rajčice | |
| 2 | lista lovora |
| papar u zrnu, sol | |
| 1 | žlica brašna |
| 1 | žličica mljevene paprike |
| peršin za ukras | |
| 300 g | dimljenih rebarca |
Priprema
- 1
Dan ranije namoči grah u hladnoj vodi. Ujutro ga procijedi, isperi i stavi kuhati sat vremena u loncu s vodom. Nakon kuhanja ponovno procijedi.
- 2
Dimljena rebarca skuhaj u posebnom loncu, pa procijedi. Na ulju u većem loncu poprži na kockice narezanu slaninu, dodaj sitno nasjeckani luk i kratko pirjaj.
- 3
Nakon toga dodaj na ploške narezanu mrkvu, češnjak, dimljena rebarca, lovorov list, grah, papar i sve prelij vodom. Neka se kuha dok grah ne omekša (oko 1,5-2 sata).
- 4
Pred sam kraj kuhanja, na ulju u tavi zaprži brašno, umiješaj mljevenu papriku te ulij u lonac s grahom.
- 5
Pusti da kuha još desetak minuta kako bi se zgusnulo, a zatim dodaj soli po potrebi. Ukrasi peršinom i posluži uz krišku-dvije kruha.