Veganski burger od crvene leće
Sastojci (4 komada)
| 190 g | suhe crvene leće | 
| 2 žlice | koncentrata rajčice | 
| sol i papar | |
| 0.5 žličice | češnjaka u prahu | 
| 1 žličica | kumina | 
| 0.5 žličice | sušenog timijana | 
| 2 žličice | nasjeckanog peršina | 
| 1 žličica | sušenog luka | 
| 1 | mrkva | 
| 3 žlice | zobenog brašna | 
| maslinovo ulje | 
Za salatu
| 1 | mrkva | 
| 100 g | kupusa | 
| sol i papar | |
| 3 žlice | veganske majoneze | 
| 1 žličica | Dijon senfa | 
| 2 žlice | soka od limuna | 
Ostalo
| 4 | peciva za burger | 
| zelena salata | 
Priprema
- 1
Prema uputi na pakiranju skuhaj crvenu leću, možeš je i malo „raskuhati“. Ocijedi je u cjedilu pa prebaci u veću zdjelu.
- 2
U leću dodaj koncentrat rajčice, sol, papar, češnjak u prahu, kumin, sušeni timijan, peršin i sušeni luk. Dobro promiješaj pa dodaj naribanu mrkvu i zobeno brašno. Vilicom izradi u ujednačenu smjesu pa rukama oblikuj četiri burgera. Ako ti se smjesa čini premekana, dodaj još brašna.
- 3
U tavi zagrij maslinovo ulje pa ispeci burgere s obje strane (3-4 minute sa svake strane) dok ne uhvate smeđu boju.
- 4
Peciva prepolovi pa ih također zapeci na maslinovu ulju.
- 5
Za salatu naribaj kupus i mrkvu. Pomiješaj ih u zdjeli pa dodaj sol, papar, vegansku majonezu, Dijon senf i sok limuna te promiješaj.
- 6
Donji dio peciva premaži majonezom, dodaj listove zelene salate, na njih stavi burgere od leće, a na vrh salatu od kupusa i mrkve te posluži.