Zeleni curry s ljetnim povrćem
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
909/3784kcal / kJ
-
81 gUgljikohidrati
-
17 gBjelančevine
-
54 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
909/3784 kcal/kJ,
81 g Ugljikohidrati,
17 g Bjelančevine,
54 g Masti
Sastojci (4 porcije)
| 500 g | brokule |
| 1 | tikvica |
| 2 | stabljike celera |
| 4 | mlada luka |
| 250 g | marelica iz konzerve marke K-Classic (820 ml konzerva, 480 g ocijeđene mase) |
| 80 g | đumbira |
| 2 | ljutike |
| 2 | režnja češnjaka |
| 2 kom | čili papričica |
| 200 g | basmati riže |
| sol | |
| 3 žlice | suncokretova ulja |
| 1 žlica | curry u prahu |
| 750 ml | K-Bio kokosovog mlijeka |
| 250 ml | povrtnog temeljca |
| 3 žlice | sirupa od agave |
| 150 g | smrznutog graška |
| 0.5 vezice | korijandera |
Priprema
- 1
Oprati i ocijediti povrće. Istresti marelice u cjedilo i ostaviti da se ocijede. Brokuli odrezati cvjetove i narezati na komade veličine zalogaja. Tikvice prepoloviti po dužini i zajedno sa celerom narezati na tanke ploške debljine 0,5 cm. Mladi luk očistiti i narezati na tanke kolutiće. Polovice marelica posušiti papirnatim ručnicima. Oguliti i sitno naribati đumbir. Ljutiku i češnjak oguliti i narezati na tanke ploške. Čili papričice narezati na kolutiće.
- 2
Rižu skuhati prema uputama na pakiranju u lagano posoljenoj vodi. Zagrijati ulje u loncu i pirjati ljutiku, češnjak, đumbir, čili papričice, brokulu, tikvicu i celer na srednje jakoj vatri oko 3 minute. Dodati curry u prahu i također kratko propirjati. Uliti kokosovo mlijeko, povrtni temeljac i agavin sirup te kuhati oko 10 minuta. Na polovini kuhanja dodati mladi luk i grašak. Dobro zagrijati grill tavu na jakoj vatri i kratko popeči polovice marelica uz okretanje tako da ostanu vidljivi tragovi grila. Nakon toga marelice prepoloviti ili izrezati na trećine.
- 3
Oprati korijander, otresti i nasjeckati zajedno sa stabljikom. Curry posoliti, staviti u zdjelice, na vrh dodati grilane marelice i poslužiti posuto korijanderom. Rižu poslužiti zasebno.