Zimska prhka pita od borovnica i badema
Sastojci (12 komada)
| 250 g | maslaca |
| 150 g | šećera u prahu |
| 1 | jaje |
| 1 | žumanjak |
| 350 g | brašna |
| soli | |
| 60 g | brašna od badema |
Nadjev od badema
| 125 g | maslaca |
| 150 g | šećera |
| 3 | jaja |
| 25 g | glatkog brašna |
| soli | |
| 5 g | začina za medenjake |
| 250 g | brašna od blanširanog badema |
Priprema
- 1
Pomiješaj sve suhe sastojke.
- 2
Miksaj maslac i šećer dok ne ne dobiješ pjenastu smjesu Dodaj jaje i žumanjak pa miksaj dalje. Postupno dodaj i mješavinu suhih sastojaka.
- 3
Na kraju umijesi sve rukama, oblikuj kuglu i zamotaj prozirnom folijom. Ostavi u hladnjaku sat vremena.
- 4
Za nadjev od badema, ponovno pjenasto smiksaj maslac i šećer.
- 5
Pomiješaj suhe sastojke.
- 6
U maslac i šećer postupno dodaj jaja pa suhe sastojke i miješaj dok ne dobiješ finu ujednačenu smjesu.
- 7
Izvadi tijesto iz hladnjaka i razvaljaj ga na pobrašnjenoj radnoj površini te potom njime obloži okrugli kalup za pite.
- 8
Na tijesto rasporedi pripremljeni nadjev od badema, a zatim i borovnice.
- 9
Od preostalog tijesta napravi trakice i napravi "mrežu" na piti.
- 10
Peci 25 minuta na 175 stupnjeva.