Blagdanski tiramisu u zdjeli
Sastojci (8 porcija)
Sastojci za kremu:
| 750 g | K-Classic mascarpone sira |
| 500 ml | vrhnja za šlag (30 % m.m.) |
| 250 g | šećera |
| 70 ml | vode |
| 10 | žumanjaka |
| prstohvat soli |
Ostalo
| 900 g | piškota |
| K-Bio instant kava | |
| liker od Bajadere | |
| 100 g | kakao praha |
Priprema
- 1
Žumanjke odvoji od bjelanjaka i miksaj dok ne postanu pjenasti.
- 2
Šećer stavi u lončić i prelij sa 70 ml vode. Kad se šećer otopi, stavi kuhati na vatru dok ne dosegne temperaturu od 116 °C. Ako nemaš termometar, kapni malo sirupa u hladnu vodu – ako možeš oblikovati mekanu kuglicu koja se spljošti pod prstima, šećerni sirup je spreman.
- 3
Vrući sirup ulij u žumanjke uz stalno miksanje dok se smjesa ne ohladi i zgusne. Dodaj prstohvat soli.
- 4
Dodaj mascarpone u smjesu od žumanjaka i miksaj dok se sve ne sjedini. Na kraju dodaj prethodno istučeno vrhnje za šlag i lagano poveži. Pazi da se vrhnje ne premiksa.
- 5
Skuhaj instant kavu - jačinu doziraj prema osobnom ukusu. Dodaj liker od Bajadere, također prema ukusu.
- 6
Piškote prepolovi pa ih kratko namoči u ohlađenoj kavi kako se ne bi raspale.
- 7
U zdjelu slaži tiramisu – red piškota, red kreme, pa pospi kakao prahom. Ponovi postupak dok ne potrošiš kremu.
- 8
Zadnji sloj završi kremom, obilno pospi kakaom i ukrasi blagdanskim keksićima ili čokoladicama te dobro ohladi prije posluživanja.