Buhtle
Sastojci (15 komada)
| 250 ml | mlakog mlijeka |
| 1 | kocka svježeg kvasca (42 g) |
| 90 g | šećera |
| 500 g | brašna |
| 100 g | otopljenog maslaca |
| 2 | jaja |
| 2 | žličice vanilin ekstrakta |
| prstohvat soli | |
| limunov sok, po želji |
Za nadjev
| 200 g | džema od šljiva ili višanja + 2 žlice vode |
Ostalo
| 100 g | otopljenog maslaca |
| Šećer u prahu za posipanje |
Priprema
- 1
Pomiješaj mlako mlijeko, smrvljenu kocku svježeg kvasca i 20 g šećera. Potom dodaj 30 g brašna i pomiješaj sve dok ne dobiješ smjesu bez grudica. Pokrij krpom i ostavi na toplom mjestu da se diže 15-ak minuta.
- 2
Smjesi dodaj ostale sastojke pa zamijesi glatko tijesto na radnoj plohi. Za ovaj korak ti treba oko 10 minuta.
- 3
Oblikuj tijesto u kuglu, vrati je natrag u zdjelu, pobrašni, prekrij krpom pa ostavi da se diže oko sat vremena.
- 4
Tijesto podijeli na 15-ak kuglica jednake veličine. Svaku razvaljaj i u sredinu tijesta stavi žličicu džema od šljiva. Preklopi krajeve tijesta, zatvori kuglicu pa je rukama dodatno oblikuj. Ponovi za svaki komad tijesta.
- 5
Trećinom količine maslaca namasti kalup za pečenje. Za ovaj recept smo koristili okrugli kalup promjera do 26 cm. Posloži buhtle u kalup tako da je spoj buhtli okrenut prema dolje, a glatka strana prema gore. Premaži buhtle ostatkom otopljenog maslaca, prekrij ih i ostavi da se dižu još pola sata.
- 6
Zagrij pećnicu na 180°C pa peci buhtle 20 do 25 minuta. Ohlađene buhtle pospi šećerom u prahu.