Čokoladni mousse s kavom
Sastojci (4 PORTION)
Sastojci za 4 porcije:
4 | žumanjka |
2 žlice | šećera |
450 g | tamne čokolade |
60 ml | vrhnja za šlag |
1 žličica | arome vanilije |
2 žlice | skuhane kave |
soli |
Za tučeno vrhnje:
237 ml | vrhnja za šlag |
2 žlice | šećera |
1 žlica | arome vanilije |
Priprema
- 1
Dobro ohladi vrhnje za šlag pa pripremi tučeno vrhnje – miksaj 237 ml vrhnja sa šećerom i aromom vanilije dok ne dobiješ srednje čvrsti šlag (oko 2–3 minute). Pripremljeno vrhnje spremi u hladnjak.
- 2
Pripremi lonac i posudu za kuhanje na pari. Zakuhaj vodu pa makni lonac s vatre. U posudu dodaj žumanjke i šećer pa miješaj pjenjačom dok ne dobiješ gustu, jednoličnu kremu. Zatim dodaj nasjeckanu čokoladu i vrhnje za šlag. Vrati posudu na laganu vatru i miješaj špatulom dok se čokolada ne otopi.
- 3
Makni s vatre i dodaj aromu vanilije, kavu i prstohvat soli, pa dobro promiješaj. Ohladi smjesu oko 5 minuta.
- 4
U ohlađenu čokoladnu kremu postupno umiješaj tučeno vrhnje (po želji odvoji malo za ukrašavanje), lagano miješajući špatulom kako bi se zadržalo što više zraka.
- 5
Ulij mousse u čaše ili zdjelice po želji pa ohladi najmanje 3 sata ili preko noći. Ukrašavanje dovrši ostatkom tučenog vrhnja i/ili komadićima čokolade.