Dalmatinska pašticada
Sastojci (5 porcija)
| 1 kg | junećeg buta | 
| 100 g | špeka | 
| 4 režnja | češnjaka | 
| 2 dl | vinskog octa | 
| 1 dl | prošeka | 
| 1 dl | crnog vina | 
| 2 glavice | crvenog luka | 
| pasirana rajčica | |
| 0.5 dl | ulja | 
| 100 g | mrkve | 
| brašno | |
| 100 g | suhih šljiva | 
| sol i papar | |
| klinčić | 
Priprema
- 1
Meso operi i nožem zareži tzv. džepiće. Češnjak, šljive i špek nareži na tanke trakice te uguraj u „džepiće“. Napravi marinadu od octa, crnog vina, češnjaka, crvenog luka, sol, papra i po želji, klinčića. Pripremljeno meso stavi u marinadu te ostavi preko noći u hladnjaku. Sutradan meso izvadi iz marinade i dobro ocijedi, a zatim ga naglo preprži sa svih strana. Izvadi meso iz lonca i stavi sa strane. Na istoj masnoći poprži luk, dodaj ploške mrkve i ostatak špeka, kratko pirjaj i zatim zalij vodom. Dodaj suhe šljive, pasiranu rajčicu, češnjak, prošek, sol, papar te meso. Kuhaj dok meso ne omekša - minimalno sat vremena uz okretanje. Nakon toga meso izreži na ploške, a umak protisni kroz sito. Vrati umak i ploške mesa u lonac i kuhaj još pola sata. Finu pašticadu posluži s njokima.