Domaće krafne
Sastojci (25 komada)
| 1 kg | brašna |
| 1 | kvasac |
| 70 g | šećera |
| 5 dcl | mlijeka |
| 5 | žumanjaka |
| 1 dcl | ulja |
| 2 | korica limuna |
| 2 žličice | ruma |
| 1 žličica | soli |
Priprema
- 1
Brašno, koricu limuna i sol stavi u zdjelu.
- 2
U drugoj zdjeli pomiješaj kvasac, šećer i toplo mlijeko te ostavi da se kvasac aktivira.
- 3
Kad se kvasac aktivira dodaj sve u brašno te lagano miješajući dodaj žumanjke s uljem i rumom. Miješaj par minuta da se gluten razvije. Ako je potrebno dodaj još malo brašna dok se smjesa prestane lijepiti za posudu.
- 4
Oblikuj krafne, kuglajući svaku u kuglicu težine oko 70 g.
- 5
Stavi ih na pleh te nakon što su sve krafne oblikovane, pobrašni ih, pokrij folijom i ostavi da se dižu na toplom najmanje pola sata.
- 6
U lonac stavi ulje i svinjsku mast, zagrij te lagano stavljaj krafne tako da gornja strana krafne bude u ulju.
- 7
Kad se krafne počnu pržiti, kratko ih poklopi kako bi se što bolje formirao prsten.
- 8
Okreni ih na drugu stranu i peci dok ne dobiješ zlatnu boju i dok krafne nisu pečene s obje strane.
- 9
Napuni ih nadjevom po želji.