Goveđi but
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)- 
						
						787/3297kcal / kJ
- 
							22 gUgljikohidrati
- 
							66 gBjelančevine
- 
							48 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)- 
					
						
						   787/3297 kcal/kJ,
					    
					
						
						   22 g Ugljikohidrati,
					    
					
						
						   66 g Bjelančevine,
					    
					
						
						   48 g Masti
					    
					
				
Sastojci (4 porcije)
| 800 g | celera | 
| 3 žlice | suncokretova ulja | 
| 200 ml | vode | 
| 200 ml | mlijeka (3,5 % m.m.) | 
| 100 g | vrhnja | 
| 1 žlica | maslaca | 
| sol i papar | 
Za pečenje
| 2 | ljutike | 
| 2 stabljike | majčine dušice | 
| 1 kg | goveđi but | 
| sol i papar | |
| 200 ml | soka od grožđa | 
| 400 ml | goveđeg temeljca | 
| 3 žlice | balzamičnog octa | 
| 1 žlica | maslaca | 
Priprema
- 1
Za pire operi, oguli i nareži na kockice celer. Zagrij ullje na srednjoj vatri i pirjaj celer. Dodaj vodu i mlijeko tako da celer bude pokriven. Kuhaj poklopljeno oko 20 minuta. Zatim dodaj vrhnje i maslac i izmiksaj mikserom u pire. Začini soli i paprom.Zagrij pećnicu (120 °C). Za pečenicu oguli i nareži ljutiku. Operi majčinu dušicu i osuši. Zagrijte ulje, posoli goveđi but i naglo prži sa svake strane 2 minute. Zatim ga stavi u u posudu za pečenje i peci oko 40 minuta. Kad je but gotov, ostavi ga da odmara 5 minuta.U smjesu za prženje dodaj ljutiku i peci na srednjoj vatri oko 3 minute. Dodaj pasiranu rajčicu i pecite oko 1 minutu. Glazuru sa sokom od grožđa i temeljcem skuhaj na pola. Umiješaj balzamični ocat.Umak procijedi kroz sito u drugu posudu. Dodaj maslac, sol i papar.Izrežite but na kriške i posluži s pireom od celera i umakom. Ukrasi timijanom.