GRČKA PITA SA ŠPINATOM I FETA SIROM
Sastojci (4 porcije)
| 2 žlice | maslinova ulja | 
| 1 kg | svježeg špinata | 
| 1 kom | luk | 
| 0.5 kom | vezica mladog luka | 
| 1 žličica | mljevenog češnjaka | 
| 2 žlice | nasjeckanog svježeg peršina (2-3 vezice) | 
| 2 žlice | svježi kopar | 
| 500 g | izmrvljenog feta sira | 
| 1 | jaje | 
| sol i papar, po ukusu | |
| kore za savijaču | |
| 200 g | otopljenog maslaca | 
Priprema
- 1
Pećnicu zagrij na 200° C. Dva protvana obloži papirom za pečenje. Žlicu maslinovog ulja zagrij u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj špinat, kuhaj ga dok ne uvene, dobro sve procijedi, ostavi da se ohladi pa ga krupno nasjeckaj.
- 2
U posebnoj posudi zagrij žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodaj luk i pirjaj ga dok ne omekša. Ubaci usitnjen mladi luk, češnjak, peršin i kopar pa pirjaj sve oko 30 sekundi. Smjesu od luka prebaci u zdjelu te dodaj špinat, feta sir i jaje. Začini solju i paprom te miješaj dok se smjesa ne poveže.
- 3
Koru premaži otopljenim maslacem, dodaj drugu, isto je premaži, pa izreži okomito na trake širine
- 4
10 cm. Na jedan kraj stavi 1/2 žličice nadjeva. Kut tijesta preklopi preko nadjeva da dobiješ oblik trokuta. Nastavi istom radnjom do kraja trake dok ne dobiješ kompaktan trokut. Vrh premaži s malo otopljenog maslaca. Postupak ponovi s preostalim trakama i nadjevom. Protvane peci zasebno 18-20 minuta ili dok trokuti ne porumene. Posluži odmah. Dobar tek!