Grčke lazanje
Sastojci (4 porcije)
| 300 g | makarona |
| 50 g | maslaca |
| 70 g | ribanog parmezana |
Umak s mesom
| 450 g | mljevene junetine |
| 1 | glavica luka |
| 2 | režnja češnjaka |
| 200 ml | pasirane rajčice |
| 1.4 žličice | mljevenog cimeta |
| 80 g | ribanog parmezana |
| Maslinovo ulje |
Béchamel umak
| 100 g | maslaca |
| 80 g | glatkog brašna |
| 1 l | mlijeka |
| Sol i papar | |
| Muškatni oraščić | |
| 2 | žumanjka |
Priprema
- 1
Skuhaj tjesteninu al dente i ocijedi. Dodaj joj maslac i ribani parmezan pa promiješaj.
- 2
Složi makarone u dva reda na dno vatrostalne posude dimenzija 28 x 18 cm.Na malo maslinova ulja pirjaj mljevenu junetinu i nasjeckani luk. Kad junetina posmeđi i tekućina ispari, dodaj sitno nasjeckani češnjak. Promiješaj minutu-dvije pa redom dodaj pasiranu rajčicu, sol i cimet.
- 3
Kad se sastojci prožmu, meso rasporedi u jednom sloju po tjestenini u vatrostalnoj posudi. Pospi s oko 40 g parmezana.Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva Celzijusa.
- 4
Za umak, istuci dva žumanjka. U jednoj posudi ugrij mlijeko. U drugoj rastopi maslac pa mu dodaj glatko brašno i miješaj pjenjačom dok ne dobiješ svijetlo-smeđu smjesu bez grudica.
- 5
Potom pomalo ulijevaj mlijeko, cijelo vrijeme miješajući.
- 6
Na kraju dodaj sol, papar, muškatni oraščić i žumanjke te sve dobro promiješaj.Umak prelij preko mesa u posudi i pospi s preostalih 40 g parmezana.