Grčki gulaš sa svinjetinom
Sastojci (4 porcije)
| 500 g | svinjske vratine |
| 5 žlica | maslinova ulja |
| 2 | mrkve |
| 1 | luk |
| 2 | režnja češnjaka |
| 2 žlice | koncentrata od rajčica |
| 300 g | svježe rajčice |
| 1 l | mesnog temeljca |
| 1 | Lovorov list |
| malo klinčića | |
| origano | |
| ružmarin |
Za krumpir
| 600 g | krumpira |
| 100 ml | mlijeka |
| nasjeckanih maslina | |
| Svježe mljeveni papar | |
| sol |
ZA GLAZIRANU LJUTIKU
| 250 g | ljutika |
| 2 žlice | meda |
| 2 žlice | aceta balsamica |
Priprema
- 1
Meso izreži na kockice i prži na 3 žlice zagrijanog ulja. Oguli i operi mrkvu. Oljušti luk i češnjak, luk i mrkvu ugrubo nareži na kockice, češnjak zgnječi, dodaj sve mesu i preprži zajedno. Dodaj pastu od rajčice. Sve stavi u posudu za pečenje.
- 2
Rajčice operi i nareži na kockice. Ulij temeljac, dodaj rajčice, lovorov list, klinčić, origano i ružmarin i kuhaj poklopljeno u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 2 sata.
- 3
Oguli i operi krumpir, nareži na velike komade i kuhaj u slanoj vodi oko 20 minuta. Ocijedi krumpir, grubo ga zgnječi s mlijekom i preostalim uljem, začini solju i paprom i ukrasi maslinama.
- 4
Ljutiku očisti i zagrij s medom i acetom balsamicom u tavi, glaziraj i začini solju.
- 5
Iz kuhanog gulaša izvadi lovorov list i klinčiće (ako ne koristiš mljevene klinčiće).
- 6
Posluži gulaš s pire krumpirom i glaziranom ljutikom.