Grilani steak s chimichurri umakom
Sastojci (4 porcije)
| 1 vezica | peršina |
| 2 grančice | timijana |
| 2 grančice | origana |
| 1 režanj | češnjaka |
| 2 | crvena luka |
| 1 | čili papričica |
| 1 | limeta |
| sol i papar | |
| 175 ml | maslinova ulja |
| 600 g | krumpira |
| 2 | odreska po 400 g |
| 5 grančica | ružmarina |
Priprema
- 1
Operi peršin, timijan i origano pa uberi listiće i sitno ih nasjeckaj. Oguli i sitno nasjeckaj češnjak i luk te čili papričicu. Naribaj koricu limete pa iscijedi sok. Pomiješaj začinsko bilje s lukom, češnjakom, čili papričicom, sokom i koricom limete, soli, paprom i 150 ml maslinova ulja.
- 2
Zagrij roštilj. Krumpir operi i kuhaj u kipućoj slanoj vodi 10-ak minuta.
- 3
Odreske bogato posoli pa ih peci 2 do 3 minute s obje strane na jakoj vatri. Prebaci ih na indirektnu vatru i peci sa spuštenim poklopcem oko 12 do 15 minuta dok ne porumene.
- 4
Otrgni jednu grančicu ružmarina. Krumpire nareži na lepezu pa ih nekoliko nabodi na jednu grančicu ružmarina, kao na ražnjić. Krumpire premaži ostatkom maslinovog ulja, pospi sjeckanim ružmarinom i peci na roštilju dok ne postanu hrskavi, povremeno ih okrećući.
- 5
Makni meso s roštilja i ostavi da odstoji oko 3 minute. Nareži odreske, složi na tanjure s ražnjićima od krumpira i chimichurri umakom i posluži.