Janjeći but s pireom od graha
Sastojci (4 porcije)
| 1 režanj | češnjaka |
| 3 glavice | crvenog luka |
| 1.3 kg | janjećeg buta |
| sol, papar | |
| 4 žlice | maslinova ulja |
| 2 žlice | konzervirane rajčice |
| 200 ml | suhog crnog vina |
| 400 ml | janjećeg temeljca |
| 2 | konzerve bijeloga graha (po 370 ml) |
| na vrh noža kima | |
| škrobno brašno, voda |
Priprema
- 1
Luk i češnjak ogulite, pa sitno nasjeckajte. Meso posolite i kratko popržite sa svih strana na dvije žlice vrućeg ulja te izvadite.
- 2
Na preostalom ulju pirjajte luk dok ne poprimi staklasti izgled, a zatim dodajte konzerviranu rajčicu i kratko je zapržite. Zalijte vinom i temeljcem te prokuhajte.
- 3
Dobiveni umak ulijte u vatrostalnu posudu, dodajte meso te pecite sat i pol na 180°C. Nakon toga izvadite meso iz posude i stavite sa strane.
- 4
Umak zgusnite škrobnim brašnom razmućenim u malo vode, kratko prokuhajte i vratite meso u posudu.
- 5
Grah ocijedite, dodajte pet žlica vruće vode, preostalo ulje i češnjak te zgnječite. Začinite solju, paprom i kimom. Po potrebi dodajte još koju kap maslinova ulja i pospite peršinom. Poslužite s mesom i umakom.