Juha od krumpira s kruškama i lisičarkama
Sastojci (4 porcije)
| 1 | glavica luka |
| 500 g | kruške |
| 400 g | brašnastog krumpira |
| 0.5 | poriluka |
| 4 žlice | suncokretovog ulja |
| Sol | |
| 400 ml | povrtnog temeljca |
| 100 g | kiselog vrhnja, 30% m.m. |
| Svježe mljeveni papar | |
| 1 | K-Favourites staklenka lisičarki |
| 100 g | K-Favourites gorgonzole |
| 50 g | K-Favourites čips Salt & Vinegar |
Priprema
- 1
Oguli luk i nasjeckaj ga na kockice veličine lješnjaka. Oguli krumpir i kruške te im odstrani koštice i peteljku. Krumpire i 2 ½ kruške nareži na kockice veličine lješnjaka. Preostalu polovicu kruške sitno nareži i stavi sa strane. Poriluk prepolovi, operi, očisti i nareži na ploške.
- 2
Povrće i komadiće kruške poprži 3-5 minuta u loncu na 2 žlice zagrijanog ulja i posoli. Zalij povrtnim temeljcem i 200 ml vode i pirjaj poklopljeno na srednje jakoj vatri oko 25 minuta.
- 3
Lisičarke ocijedi, posuši, poprži na preostalom ulju u neprijanjajućoj tavi, dodaj kockice krušaka i pirjaj oko 1 minutu.
- 4
Pomiješaj gorgonzolu s malo vruće vode i 2 žlice kiselog vrhnja dok ne dobiješ glatku smjesu te začini solju i paprom.
- 5
Usitni skuhane sastojke štapnim mikserom dok ne dobiješ teksturu juhe, pusti da zavrije, umiješaj preostalo kiselo vrhnje te začini solju i paprom.
- 6
Raspodijeli juhu u 4 tanjura ili zdjelice, na vrh stavi kremu od gorgonzole, lisičarke, čips i – po želji – nekoliko listića majčine dušice i posluži.
- 7
Savjet: Juhu možeš jednostavno unaprijed pripremiti i preliti u staklenke s poklopcem na odvrtanje te čuvati u hladnjaku.