Juneći ossobuco i rižoto s kurkumom
Sastojci (8 porcija)
Sastojci:
| 1 kg | juneće koljenice |
| 1 | veća mrkva |
| 1 | stabljika celera |
| 1 | luka srebrenca |
| 1 žlica | koncentrata rajčice |
| 120 ml | suhog bijelog vina |
| 1 žličica | sušenog timijana |
| 500 ml | goveđeg temeljca |
| 240 g | sjeckane rajčice |
| Sol | |
| papar | |
| maslac | |
| Maslinovo ulje | |
| Brašno |
Za rižoto:
| 1 | mala glavica luka |
| 200 g | Carnaroli riže |
| 60 ml | suhog bijelog vina |
| 1 žličica | mljevene kurkume |
| 1 l | pilećeg ili povrtnog temeljca |
| 80 g | parmezana |
| 80 g | maslaca |
| Sol | |
| papar |
Za gremolatu:
| 1 šaka | listića svježeg peršina |
| 1 | manji limun |
| češnjaka |
Priprema
- 1
Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva Celzijusa. Komade juneće koljenice očisti od eventualnog viška masnoće. Posoli ih i popapri te uvaljaj u brašno (otresi višak). Mrkvu, celer i luk nasjeckaj na sitne kockice.
- 2
U većoj i težoj posudi (koja ima poklopac te može na štednjak i u pećnicu) zagrij maslac i ulje pa zapeci meso (oko 3 minute sa svake strane). Izvadi meso iz posude. Dodaj mrkvu celer i luk, sol, a zatim i koncentrat rajčice i timijan. Pirjaj oko 5 minuta.
- 3
Podlij bijelim vinom, a kad ispari, vrati meso i ulij goveđi temeljac. Protresi pa na meso dodaj i sjeckanu rajčicu. Poklopi i stavi u pećnicu na 2 do 2 i pol sata (većim će komadima trebati više vremena). Meso mora biti mekano tako da ga možeš razdvajati vilicom.
- 4
Dok je ossobuco u pećnici, pripremi gremolatu. Sitno nasjeckaj peršin, a češnjak protisni. Zatim naribaj koricu limuna pa sve pomiješaj i još dodatno usitni nožem.
- 5
Pred kraj pripreme mesa (cca zadnjih pola sata), nasjeckaj glavicu luka za rižoto. Rastopi 40 g maslaca pa na njega dodaj luk i pirjaj oko 5 minuta na laganoj vatri, tako da luk zastakli.
- 6
Dodaj rižu pa pirjaj i nju dok ne postane staklasta, a zatim podlij bijelim vinom. Kad vino ispari, dodaj kurkumu i počni podlijevati temeljcem. Temeljac održavaj toplim na drugom kolu na laganoj vatri. Rižoto miješaj cijelo vrijeme.
- 7
Kad je riža kuhana al dente, dodaj naribani parmezan i preostali maslac te snažno promiješaj.
- 8
Ossobuco posluži uz rižoto i pospi ga gremolatom.