Kruške u crnom vinu s mascarpone kremom
Sastojci (4 porcije)
| 4 | kruške |
| 0.5 | limuna |
| 0.5 | naranče |
| 170 g | šećera |
| 10 | klinčića |
| 2 | štapića cimeta |
| 1 | zvjezdasti anis |
| 1 l | vina |
Za kremu
| 125 g | mascarponea |
| 200 ml | vrhnja za šlag |
| 3 žlice | šećera u prahu |
Za posip
| prženi lješnjaci | |
| neslane pistacije |
Priprema
- 1
Ogulite kruške, ali ostavite peteljke na njima. Stavite ih u manji lonac.
- 2
Na kruške iscijedite sok limuna i naranče pa naribajte koricu limuna i naranče. Pospite šećerom te dodajte klinčiće, štapiće cimeta i zvjezdasti anis.
- 3
Ulijte vino i kuhajte dok kruške ne omekšaju, odnosno, oko 45 minuta (ovisi i o tome koliko su kruške zrele). Kad kruške omekšaju, izvadite ih iz tekućine.
- 4
Preostalu tekućinu u loncu procijedite, vratite u lonac pa reducirajte na vatri dok se ne zgusne.
- 5
U posudu za miksanje dodaje mascarpone, vrhnje za šlag i šećer u prahu koji ste prosijali kroz sito. Izmiksajte u kremu.
- 6
Poslužite kremu, na nju položite kruške pa ih prelijte reduciranim preljevom od crnog vina. Sve pospite nasjeckanim prženim lješnjacima i neslanim pistacijama.