Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice
kaufland.hr/recepti

Lava kolač

Do 60 minuta
Jednostavno
Skeniraj QR kôd i pročitaj ovaj recept na svom pametnom telefonu ili tabletu. Jednim klikom unesi sve sastojke u svoj popis za kupnju.

Sastojci (6 komada)

90 g čokolade za kuhanje
120 ml vrhnja za šlag
20 g maslaca
prstohvat soli

Za smjesu

110 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
4 jaja
125 g šećera
prstohvat soli
65 g glatkog brašna
2 žličice kakaa u prahu
0.5 žličice praška za pecivo

Priprema

    1

Za ganache, čokoladu grubo nasjeckaj i stavi je u zdjelicu i dodaj joj maslac i prstohvat soli. Zakuhaj vrhnje za šlag pa prelij preko čokolade i maslaca. Pusti da kratko odstoji pa miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.

    2

Prelij u posudu koja može u zamrzivač i stavi hladiti na oko pola sata, odnosno, dok se ganache ne stisne.

    3

Za smjesu, na pari rastopi čokoladu s maslacem i prstohvatom soli. Pusti nekoliko minuta da se ohladi, a za to vrijeme istuci jaja sa šećerom i prstohvatom soli. Ulij čokoladu, promiješaj pa dodaj brašno, kakao i prahu i prašak za pecivo. Miješaj pjenjačom dok ne dobiješ ujednačenu smjesu pa je ohladi 15-ak minuta u hladnjaku.

    4

Pećnicu zagrij na 200°C. Pripremi kalupe – možeš koristiti metalne kalupe, kalup za muffine, keramičke ramekine. U keramičkim kalupima kolač ćeš trebati malo duže peći, možda oko dvije minute, ali ovisi i o posudi i o tvojoj pećnici.

    5

Kalupe dobro premaži maslacem ili uljem, a zatim ih obloži kakaom u prahu (višak kakaa istresi). Na dno kalupa stavi žlicu i pol smjese, a na to dodaj jednu žlicu ganacha. Ganache ne mora biti sasvim stisnut (dovoljno da ga možeš pažljivo centrirati u kalupu), ali ne smije biti ni tekuć.

    6

Potom ostatkom smjese zapuni kalup, otprilike do ¾ visine, može i malo više, ali nikako do ruba kalupa. Kalupe složi na lim za pečenje i peci oko 14 minuta.

    7

Gotove kolačiće izvadi iz pećnice i pusti dvije minute da se ohlade. Kalupe preokreni na tanjuriće i makni. Ako ti slučajno kolač ne želi izaći iz kalupa, nježno rubove odvoji nožem. Ukrasi po želji.

    8

U receptu su korišteni kalupi promjera 9 cm i visine 5 cm.