Lazanje sa šparogama i gorgonzolom
Sastojci (4 porcije)
| 500 g | zelenih i bijelih šparoga |
| sol | |
| šećer | |
| 2 žličice | maslaca |
| 200 g | kuhane šunke |
| 80 g | nasjeckanih pinjola |
Umak od gorrgonzole:
| 40 g | maslaca |
| 4 žlice | brašna |
| 100 ml | mlijeka |
| 100 ml | vrhnja za kuhanje |
| 50 ml | suhog bijelog vina |
| 100 g | gorgonzola sira |
| 1 žličice | Vegete |
| papar | |
| muškatni oraščić | |
| 250 g | lazanja |
Priprema
- 1
Zagrij pećnicu na 200 stupnjev
- 2
Šparoge operi, očisti i nareži na komadiće.
- 3
U loncu zakuhaj vodu s malo soli i malo maslaca pa dodaj bijele šparoge i kuhaj 15 minuta.
- 4
Nakon toga dodaj i zelene šparoge te kuhaj dok ne omekšaju. Procijedi i sačuvaj vodu od kuhanja.
- 5
Šunku nareži na kockice, a pinjole tostiraj u tavi.
- 6
Za umak, rastopi maslac pa dodaj brašno i promiješaj pjenjačom. Zatim dodaj vodu od kuhanja šparoga, mlijeko, vrhnje i bijelo vino te miješaj dok se sve ne sjedini.Dodaj dvije trećine gorgonzole i miješaj dok se ne rastopi, a zatim začini solju, paprom, Vegetom, šećerom i muškatnim oraščićem.
- 7
Vatrostalnu posudu premaži maslacem i obloži tijestom za lazanje.
- 8
Dodaj šparoge, šunku i pinjole pa prelij s malo umaka od gorgonzole i poklopi tijestom za lazanje. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš sve sastojke.
- 9
Na kraju sve prelij umakom od gorgonzole i peci 30 minuta u pećnici.
- 10
Pečene lazanje ukrasi bosiljkom i pospi nasjeckanim pinjolima.