Lazanje iz tave sa šampinjonima
Sastojci (3 porcije)
| 400 g | bijelih i smeđih šampinjona |
| 1 žličica | sušenog timijana |
| 1 glavica | ljutike |
| 5 | sušenih rajčica |
| 2 žlice | brašna |
| 2 režnja | češnjaka |
| 600 ml | mlijeka |
| 430 ml | vode |
| papar | |
| sol | |
| korica 1/2 limuna | |
| 80 g | kiselog vrhnja |
| 12 | listova za lazanje |
| 40 g | baby špinata |
| maslinovo ulje | |
| parmezan | |
| listići bosiljka |
Priprema
- 1
Nareži šampinjone na kriške, a luk, češnjak i sušene rajčice nasjeckaj. Listove lazanja prepolovi.
- 2
U tavi (koja može i u pećnicu) zagrij maslinovo ulje pa ubaci gljive i pospi ih sušenim timijanom. Peci ih u 2-3 navrata kako u tavi ne bi bila gužva. Izvadi gljive iz tave.
- 3
Na zagrijanom maslinovom ulju kratko pirjaj luk pa mu dodaj sušene rajčice, promiješaj, pospi brašnom i opet promiješaj da se ravnomjerno rasporedi. Dodaj češnjak i prži još pola minute.
- 4
U tavu zatim ulij mlijeko i vodu, dodaj sol i papar te naribaj koricu limuna. Ubaci i kiselo vrhnje i dobro promiješaj. Tekućina treba lagano kuhati.
- 5
Trećinu listova lazanja rasporedi po tavi i potopi ih. Dodaj pola količine špinata i trećinu gljiva. Zatim poklopi s novom trećinom listova lazanja, drugom polovicom špinata i drugom trećinom gljiva. Na kraju posloži zadnju trećinu listova lazanja. Poklopi tavu i pusti da se sve kuha 15-ak minuta.
- 6
Skini poklopac i uz pomoć hvataljke lagano pomiči listove lazanja kako bi se umak ravnomjerno rasporedio između svih slojeva. Kuhaj na laganijoj vatri još oko 7 minuta, kako bi se umak zgusnuo, a tijesto skuhalo do kraja.
- 7
Zatim ugasi vatru pa mozzarellom narezanom na kriške pokrij lazanje te rasporedi preostalu trećinu gljiva. Premjesti u pećnicu zagrijanu na 220 °C i pusti 5-10 minuta dok se sir ne rastopi i zapeče.
- 8
Posluži posuto parmezanom, paprom i listićima bosiljka.