Međimurska gibanica
Sastojci (12 komada)
| 200 g | mljevenih oraha |
| 100 g | šećera |
| 1 dcl | toplog mlijeka |
| 1 dcl | ruma |
Nadjev od sira
| 500 g | svježeg kravljeg sira |
| 3 | jaja |
| 1 | limun, naribati koricu |
| 100 g | šećera |
| vanilin šećer | |
| prstohvat soli |
Nadjev od maka
| 200 g | mljevenog maka |
| 100 g | šećera |
| 2 dcl | toplog mlijeka |
Nadjev od jabuka
| 500 g | jabuka |
| 50 g | šećera |
| 1 žlica | cimeta u prahu |
Ostalo
| 5 | kora za savijaču |
| maslac | |
| kiselo vrhnje |
Priprema
- 1
Pomiješaj mljevene orahe, šećer i rum pa nadjev prelij toplim mlijekom i promiješaj.
- 2
Sve sastojke za nadjev od sira dobro promiješaj u drugoj zdjeli.
- 3
Nadjev od maka pripremi tako da pomiješaš mak i šećer pa preliješ toplim mlijekom.
- 4
Jabuke oguli i naribaj pa dodaj šećer i cimet.
- 5
Pleh za pečenje dimenzija 30x25 cm premaži otopljenim maslacem. Na dno položi presavijenu koru za savijače i premaži je maslacem. Na nju stavi nadjev od oraha potom presavinutu koru premazanu maslacem. Redom dalje ide: nadjev od sira, 2 kore, nadjev od maka, 2 kore, nadjev od jabuka, 2 kore premazane kiselim vrhnjem.
- 6
Gibanicu peci 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija. Pečenu gibanicu ohladi i po želji pospi šećerom u prahu prije posluživanja.