Ossobuco na milanski
Sastojci (4 porcije)
| 3 | luka |
| 6 režnjeva | češnjaka |
| 3 | mrkve |
| 250 g | celera |
| 4 | teleće koljenice (po 350 g) |
| Sol i papar | |
| 5 žlica | brašna |
| 4 žlice | maslinova ulja |
| 250 ml | suhog bijelog vina |
| 400 ml | telećeg temeljca |
| 850 ml | rajčice |
| 1 žličica | sušenog timijana ili origana |
| 2 lista | lovora |
| 1 vezica | peršina |
| naribana korica 1 limuna | |
| malo šafrana | |
| 700 ml | temeljca |
| 4 žlice | maslaca |
| 250 g | riže za rižoto |
Priprema
- 1
Oguli luk i češnjak te očisti mrkvu i celer. Sve sitno nasjeckaj (osim jednog luka i tri režnja
- 2
češnjaka). Meso isperi, malo posuši i uvaljaj u brašno.
- 3
Meso prži kratko u vatrostalnoj posudi s vrućim uljem te izvadi i ostavi na toplom.
- 4
Na istom ulju pirjaj nasjeckani luk, češnjak i povrće, a zatim dodaj 125 ml vina, temeljac, rajčicu, timijan ili origano, lovor, sol i papar.
- 5
Vrati meso, poklopi i lagano peci dva sata u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C. Gremolata (talijanski dodatak jelu): usitni peršin i preostali češnjak te ih pomiješaj s koricom limuna.
- 6
Za rižoto pomiješaj šafran i tri žlice bistrog temeljca. Nasjeckaj preostalu glavicu luka i pirjaj na dvije žlice rastopljenog maslaca, a zatim dodaj rižu. Nakon kratkog pirjanja, dodaj 125 ml vina i pusti da prokuha uz često miješanje. Na kraju dodaj malo temeljca i šafran te umiješaj sir i dvije žlice maslaca. Začini solju i paprom te posluži s mesom. Dobar tek!