Parfe od vanilije u aromatičnom umaku
Sastojci (8 porcija)
| 40 g | oraha |
| 2 | žumanjka |
| 60 g | šećera |
| mahuna vanilije | |
| 200 ml | slatkog vrhnja |
Karamel:
| 50 ml | slatkog vrhnja |
| 60 g | šećera |
| 40 g | maslaca |
| prstohvat soli |
Umak:
| 480 g | kompota od marelice |
| 100 ml | soka od naranče |
| 1 žlica | soka od limuna |
| 2 žličica | škrobnog brašna |
| malo mljevenog kardamoma |
Priprema
- 1
Karamelizirajte šećer, pa umiješajte maslac i zagrijano vrhnje. Još kratko kuhajte, a zatim posolite i ohladite.
- 2
Orahe grubo nasjeckajte i popržite na tavi.
- 3
Žumanjke i šećer pjenasto istucite na pari, hladite tri minute, pa umiješajte vaniliju.
- 4
Istucite šlag te ga s orasima umiješajte u smjesu od jaja. Kremu izlijte u kalup (25x12 cm) obložen prozirnom folijom.
- 5
Po vrhu izlijte karamel (da ga upije) i stavite u zamrzivač preko noći.
- 6
Marelice ocijedite (sačuvajte pet žlica soka) i narežite ih na kriške.
- 7
Prokuhajte sokove od limuna, naranče i marelice te umiješajte škrobno brašno rastopljeno u vodi.
- 8
U umak dodajte marelice i kardamom.
- 9
Izvadite parfe iz kalupa, narežite ga na 16 krišaka i prelijte umakom od marelice.